HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Valse start Vlaams e-bookplatform
18-03-2015
Vanaf 6 mei is het gedaan met het lezen en lenen van e-books via de app en de websites van Vlaamse bibliotheken. Belangrijkste oorzaak voor dit opvallende besluit zijn de niet te verhelpen technische mankementen aan de app, zo maakten Jan Braeckman, directeur Operationeel management, en Abel Ruiz-Vazquez, projectleider E-boekplatform, van Bibnet bekend tijdens de ‘Denk- en Discussiedag e-boeken’ op 17 maart in Brussel. 
Begonnen op 5 mei 2014, ontwikkelde de pilot rond het uitlenen en lezen van e-books zich al snel tot een waar hoofdpijndossier voor Bibnet. De gebruikscijfers waren lager dan gedacht, de omvang en breedte van de collectie lieten te wensen over en niet in het minst vanwege de haperende techniek waren de waarderingscijfers buitengewoon laag, zo wees een enquête onder de gebruikers uit. De vraag ‘Op een schaal van 0 tot 10 hoe waarschijnlijk is het dat u e-boeken in de bieb zou aanbevelen aan een vriend, collega of familielid?” werd door 64% van de respondenten enigszins tot zeer negatief beantwoord. Als doorslaggevende redenen werden genoemd: de onstabiele app en problemen met offline lezen. De beperkte collectie, de afwezigheid van jeugdboeken en de prijs versterkten de kritische geluiden. Ter toelichting: om drie e-books te kunnen lezen, moesten gebruikers een kaart à vijf euro kopen (terwijl papieren boeken in Vlaamse bibliotheken gratis te leen zijn en een jaarabonnement op de bibliotheek vaak ook niet meer dan vijf euro kost).

Braeckman: ‘In overleg met onze Raad van Bestuur hebben we besloten het project niet te verlengen om onze gebruikers verdere frustratie te besparen. Het fundament dat er nu ligt, is niet goed genoeg.’ Ruiz-Vazquez: ‘Kernconclusie: ‘Goed dat er een e-boekpilot is gedaan, maar uit deze ervaring moeten we lessen trekken. Met het oog op de toekomst dienen we in te zetten op een betrouwbare app, een bredere of gefocuste collectie en een aangepast betaalmodel.’ 
Braeckman: ‘Ons doel is in 2016 een relevant e-boekenaanbod aan te bieden dat aansluit bij de noden en wensen van het publiek en waarmee de bibliotheken een reële meerwaarde creëren.’ 

Komende dinsdag verschijnt er op deze website een uitgebreider interview met Jan Braeckman over de achtergronden van het besluit geen vervolg te geven aan de pilot met het uitlenen van e-books.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Jan de Waal
18-3-2015 22:42
Een vlekkeloze techniek rondom e-books is alleen weggelegd voor marktpartijen zoals Google books, Apple met iBooks en de App Store en Koboplatform. Dit soort partijen werken de komende jaren meer aan marktaandeel dan aan winstgevendheid. Voor Nederlandse en Belgische bibliotheken is het veel lastiger om een technisch "eigen" product te ontwikkelen. Grootste drempel in België was de 5,- euro voor drie boeken. Laat je mensen voor een dienst betalen dan eisen ze ook een vlekkeloos product. Dat is ook de reden (en de redding) dat in Nederland het betaalde aanbod nog steeds niet is ingevoerd. Bij betaling zou ook het Nederlandse e-bookaanbod wankelen, gelukkig zien mensen het nog als een extraatje bij hun abonnement.
Belgische aanbod heeft veel mooie zaken: vooraf lezen van het boek, een nachtmodus en vier weken leesperiode. De e-books kan je eenvoudig vanuit de app installeren. De app geeft geen zoekfunctie, alleen onhandige sorteerfictie maar wel de mogelijkheid om een deel van het ebook gratis te lezen. Een aantal titels zien we ook in het Nederlandse aanbod naast Vlaamse uitgaven. Vierhonderd ebooks is wel een erg beperkt Belgische titelaanbod. Zou mooi zijn als er een gezamenlijk aanbod komt van Nederlandstalige e-books voor zo wel in Nederland als Vlaanderen. Geheel zal wel onhaalbaar zijn omdat de financieringen totaal anders verlopen en meer praktische zaken. Ooit zal er voor Nederlandse en Belgische bibliotheekgebruikers een mooi e-bookproduct verschijnen. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie