HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer gaan over naar andere organisaties
23-03-2015
Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer worden in onderdelen ondergebracht bij andere organisaties, onder andere ook deels bij Bibliotheek Deventer. 
Het opheffen en opsplitsen van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) zou een gevolg zijn van het feit dat Saxion Hogescholen per 1 januari 2016 de samenwerking met het SAB beëindigt. De gemeentelijke onderdelen van het SAB, het Historisch archief, de Athenaeumbibliotheek en het Dynamisch archief, wil het Deventer college onderbrengen bij het Historisch Centrum Overijssel, de Openbare Bibliotheek Deventer en Digiwerkt, zo meldt de Stentor. Bibliotheek Deventer zou in beeld zijn om de  Athenaeumbibliotheek voort te zetten. Met Digiwerkt wordt gekeken naar inpassing van het Dynamisch archief en met het Historisch Centrum Overijssel (HCO)naar het inpassen van het Historisch archief.
Samenwerking tussen deze partners staat daarbij centraal, aangevuld met Deventer Verhaal voor de brede erfgoedpresentatie en De Leeuwenkuil voor erfgoededucatie.

In een persbericht meldt de gemeente Deventer:  'De samenwerking krijgt voor de zomer vorm. Over de gevolgen voor het personeel van de gemeente is daarna duidelijkheid. Daarbij zet de gemeente samen met de partners in op een goede uitkomst en duurzame oplossing voor haar medewerkers.' 
Wethouder van cultuur Robin Hertogh Heys voegt daar aan toe: ”De Athenaeumbibliotheek bestaat al sinds 1560 en is de oudste bibliotheek van Nederland. De collectie is gewoon uniek. Wij zijn ons meer dan bewust van het bijzondere karakter van de Athenaeumbibliotheek. We willen het unieke karakter en de identiteit, de historie en het erfgoed voor de toekomst behouden.”

Volgens de Stentor heeft de Deventer VVD-fractie haar zorg uitgesproken over de plannen. VVD-raadslid Lars Wuijster wil aan de bel trekken bij het college van B en W. Wuijster is verbaasd dat het college al heeft gekozen voor een bepaald scenario om de huidige SAB-organisatie te ontvlechten. Wuijster heeft niet alleen zorgen over het proces, maar ook over de financiële consequenties en over het verlies aan kennis over de historie van Deventer, aldus de Stentor.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie