HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eindhoven presenteert 'videomanifest'
25-03-2015
Gisteren is door Bibliotheek Eindhoven een zogeheten 'videomanifest' uitgebracht. Het bijna twee minuten durende filmpje wordt door de bibliotheek omschreven als 'de weergave van wat de bibliotheek ziet als haar maatschappelijke taak'.
In het filmpje (YouTube)  belicht Bibliotheek Eindhoven haar rol op het gebied van de bestrijding van laaggeletterdheid en haar bijdrage aan de bevordering van leesplezier en mediawijsheid, in samenwerking met onderwijs, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente. 

Bibliotheek Eindhoven bestaat in 2016 100 jaar. De bibliotheek stelt in een begeleidend persbericht: 'In feite is de missie die destijds in de oprichtingsacte is geformuleerd nog steeds dezelfde: “Eene gelegenheid te scheppen waar iedereen kosteloos, zonder onderscheid te scheppen van godsdienst, staatkundige overtuiging, rang of stand, de middelen kan vinden voor verdere ontwikkeling en bekwaming en voor ontspanning.” De manier waarop de Bibliotheek Eindhoven dat doet is wel veranderd, geactualiseerd. (...)
De afgelopen twee jaar maakte de Bibliotheek Eindhoven een enorme verandering door. Wijkvestigingen werden gesloten en in bijna zeventig basisscholen zijn bibliotheken ingericht. Naast een passende collectie boeken voor leerlingen ondersteunt de bibliotheek scholen met haar expertise om het lezen en de ontwikkeling van media- en informatievaardigheden te bevorderen. Daarnaast heeft de bibliotheek een bezorgservice opgezet die online te reserveren boeken bij leden thuis of bij een van de vele burgerbiebs in wijken bezorgt. Ook het aanbod aan e-books is enorm vergroot en in de Witte Dame worden talloze activiteiten georganiseerd gericht op kennisuitwisseling,' aldus het persbericht.

In een toelichting op de toekomstvisie stelt directeur Albert Kivits van Bibliotheek Eindhoven in het Eindhovens Dagblad dat het gemeentebesluit om de wijkbibliotheken op te doeken achteraf gezien ‘een goede beweging is geweest’. Kivits tegenover het Eindhovens Dagblad: 'De wijkbiebs hadden absoluut een maatschappelijke functie, maar er kwam slechts een klein deel van de mensen. Nu gaan we veel meer naar scholen en instellingen toe en bereiken we een breder publiek. En is de wijkfunctie op veel plekken overgenomen door burgerbiebs waarmee we samenwerken.'
De bibliotheek moet volgens Kivits meer naar de mensen toe, onder andere door samen te werken met andere organisaties. Een voorbeeld daarvan is de samenwerking met Ergon Textieldiensten die eind vorig jaar van start ging. Bibliotheek Eindhoven wil ook gaan samenwerken met de Lumens Groep, onder andere bij de aanpak van laaggeletterdheid.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie