HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe Drentse bibliotheekorganisatie van start
30-03-2015
Op 27 maart is met het tekenen van gewijzigde statuten de nieuwe Drentse bibliotheekorganisatie van start gegaan, waarin de bibliotheekbesturen uit negen Drentse gemeenten en de provinciale ondersteuningsorganisatie Biblionet Drenthe samengaan. 
Dit meldt Biblionet Drenthe op 27 maart in een persbericht.  De Drentse bibliotheken willen in het nieuwe Biblionet de kwetsbaarheid verminderen en de kwaliteit en efficiency van het bibliotheekwerk in de provincie vergroten. Het kunnen invullen van kansen vereist een zekere schaalgrootte, een gedeelde verantwoordelijkheid en een grotere slagvaardigheid, aldus de betrokken organisaties.

Het nieuwe bestuursmodel wordt stapsgewijs ingevoerd. De bibliotheken van Aa en Hunze en Borger-Odoorn hebben als eerste besloten volledig op te gaan in de nieuwe stichting. Andere bibliotheken zullen later volgen. Alle bibliotheekbesturen zijn nu al vertegenwoordigd in zowel dagelijks als algemeen bestuur, en dragen mede-verantwoordelijkheid voor een groot deel van de totale Drentse bibliotheek-infrastructuur, aldus het persbericht.
De negen bibliotheekbesturen die op zullen gaan in de nieuwe organisatie zijn die van: Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

Lenie van der Werf, voorzitter van de Raad van Bestuur van het oude Biblionet, heeft de leiding over de nieuwe organisatie.

Bij het tekenen van de intentieverklaring, op 8 december 2014, werd duidelijk dat drie van de twaalf Drentse bibliotheken niet op zullen gaan in de nieuwe organisatie. Dat zijn de Bibliotheken Assen, Emmen en Hoogeveen. Zij nemen wel producten en diensten af van het nieuwe Biblionet. De bibliotheken van Assen (67.200 inwoners) en Hoogeveen (54.800 inwoners) waren reeds 'zelfstandig'. Bibliotheek Emmen heeft besloten de Overeenkomst van Dienstverlening met Biblionet, die tot eind 2014 gold, op te zeggen en eveneens zelfstandig verder te gaan. Marchien Brons, directeur van Bibliotheek Emmen, gaf op 5 december 2014 tegenover Bibliotheekblad als reden dat haar bibliotheek andere afspraken wil maken met Biblionet. Brons: ‘Dit vanuit de visie dat wij als lokale organisatie, met een lokale opdrachtgever, meer flexibel willen kunnen opereren en daar ook zelf sturing aan willen geven. Daarbij zien we steeds meer een horizontale samenwerking, met lokale partners, ontstaan. Dat wil niet zeggen dat wij niet op provinciaal niveau samenwerken. Integendeel. Binnen het Drents Netwerk van bibliotheken wordt er uiteraard samengewerkt en hier maakt ook Biblionet deel van uit. We zien Biblionet hierin als een serviceorganisatie waar wij diensten en producten kunnen inkopen.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie