HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Someren verkiest Bibliotheek Helmond-Peel boven commerciële aanbieders
01-04-2015
Het Somerense college van B en W heeft vorige week besloten verder te gaan met Bibliotheek Helmond-Peel en niet over te stappen naar een van de drie commerciële aanbieders die zich ook hadden aangediend voor uitvoering van de bibliotheekvoorziening. 
Behalve Bibliotheek Helmond-Peel hadden zich begin vorig jaar nog drie andere partijen aangediend voor de uitvoering van de bibliotheekfunctie in de gemeente Someren: de combinatie Questum - Karmac – Onis,  FAAN Boek & Advies en Hotpot
Een advies van Questum (pdf) van 14 januari 2014, was voor de raad aanleiding op 26 februari 2014 te besluiten meerdere externe partijen te benaderen om een voorstel te doen voor het uitvoeren van de bibliotheekfunctie in de toekomst. (Zie ook dit bericht van 13 februari 2014
 
Naar aanleiding van de voorstellen van de drie genoemde partijen (waarbij van de combinatie Questum - Karmac - Onis Welzijn (pdf) en Faan (pdf) het voorstel op de website van de gemeente Someren te vinden is) vond op  20 november 2014 een zogeheten 'raad vraagt raad bijeenkomst' plaats (voor een verslag zie hier (pdf)), tijdens welke de betrokken partijen hun voorstellen presenteerden en het onderwijs en maatschappelijke partners consulteerd werden. 
Tijdens deze bijeenkomst gaven het voortgezet onderwijs en het openbaar onderwijs aan dat zij nadrukkelijk voorstander zijn van een centrale bibliotheekvoorziening in Someren-Dorp en dat zij de voorkeur geven aan samenwerking op dit terrein in plaats van een fysieke decentralisatie van de bibliotheek. 

De bijeenkomst op 20 november 2014 was voor het Somerense college aanleiding te kiezen voor het handhaven van de huidige subsidierelatie met Bibliotheek Helmond-Peel. Het college noemt als redenen daarvoor onder andere dat de scholen hebben aangegeven sterke voorstander te zijn van een centrale bibliotheekvoorziening in Someren-Dorp en het feit dat de voorzitter van cultureel centrum De Ruchte had aangegeven dat er in De Ruchte onvoldoende ruimte beschikbaar is om de bibliotheek te kunnen huisvesten (zoals voorgesteld door Questum). Bovendien stelt het college dat handhaving van de huidige subsidierelatie betekent dat geen frictiekosten betaald hoeven te worden.

Het college noemt enkele kaders voor nadere invulling van de toekomstige bibliotheekfunctie:
  • De subsidie blijft op het huidige niveau ( € 290.000,00), minus de rijksbijdrage die per 1 januari 2015 aan het gemeentefonds wordt onttrokken.
  • Taalontwikkeling, leesbevordering en media-educatie zijn de kernfuncties van de toekomstige bibliotheek.
  • Jeugd tot 18 jaar en kwetsbare doelgroepen krijgen prioriteit.
  • De centrale bibliotheekvoorziening blijft gevestigd in het huidige pand in Someren en is zowel bedoeld voor de jeugd als voor de volwassenen. Dit betekent dat in Someren-Dorp geen bibliotheken op school zullen worden gevestigd.
  • Bekeken wordt of de huidige bibliotheekaccommodatie in Someren-Dorp ook door andere gebruikers benut kan worden.
De gemeenteraad van Someren zal op 9 april beslissen over de toekomstige invulling van de bibliotheekfunctie. Voor de stukken zie de website van de gemeente Someren (punt 5)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie