HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
FNV Publiek Belang signaleert angstcultuur in bibliotheken
16-04-2015
Binnen de sector openbare bibliotheken is duidelijk sprake van een angstcultuur en van een verharde opstelling van directies, waardoor de inzet van zowel Ondernemingsraad (OR) als individu weinig tot geen resultaat met zich meebrengt. Dit zegt de vakbond FNV Publiek Belang in een verslag van een op 16 maart 2015 gehouden themabijeenkomst over ‘werk en privé’ voor FNV-leden die werkzaam zijn in de openbare bibliotheekbranche. De bijeenkomst krijgt een vervolg op 28 mei, omdat het animo zo groot was dat niet iedereen die dat wilde op 16 maart kon meedoen. 
In het verslag (pdf) signaleert FNV-bestuurder Hanan Yagoubi knelpunten als gevolg van bezuinigingen. De FNV zegt dat er op centraal niveau in het CAO-overleg wordt gewerkt aan volwassen arbeidsverhoudingen, maar dat de knelpunten absoluut niet het idee wekken dat er sprake is van dergelijke verhoudingen. ‘Des te meer omdat er sprake was van werkgevers die geen vakbondsverlof wilden verlenen voor deze bijeenkomst. De signalen op de bijeenkomst zijn ernstig van aard en de vakbond zal dit dan ook overbrengen aan de gesprekspartners aan de onderhandelingstafel,’ aldus Hanan Yagoubi.

Een knelpunt dat het verslag noemt is dat de bezuinigingen rechtstreeks worden afgeschoven op het personeel: ‘Minder personeel, maar de werkzaamheden blijven wel gelijk, met als gevolg ontevreden klanten die dit uiten op de werknemers. Dit leidt tot spanning en frustratie op de werkvloer.’ Ook signaleert het verslag dat de uren van parttimers worden verspreid over de hele week: weinig uren, maar veel dagen op het werk. Verder worden er steeds meer vrijwilligers ingezet. ‘Hoe enthousiast en goed ze ook zijn voor verruiming, de kwaliteit en kennis van een professional hebben ze niet. Vragen van klanten worden niet goed beantwoord, wat betekent ontevreden klanten en klachten bij de werknemer.’
Ook zegt de FNV dat OR en individu in een aantal bibliotheken angst hebben om op te treden bij misstanden.

FNV Publiek Belang heeft als speerpunt het versterken van de medezeggenschap en van medewerkers in openbare bibliotheken. ‘De komende periode wordt ingezet op het faciliteren en ondersteunen van zowel de medezeggenschap als de leden binnen deze sector. Dat doen we door het aanbieden van cursussen, opleidingen en gestructureerde informatievoorziening,’ aldus het verslag.

In oktober 2014 en op 15 april jl signaleerde ook blogger Joost Heessels in een aantal bibliotheken een angstcultuur. Blogger Ton de Kruyff maakte 1 april melding van het FNV-verslag. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie