HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Forse extra bezuiniging dreigt voor Bibliotheek Enschede
23-04-2015
Bibliotheek Enschede krijgt mogelijk te maken met een nieuwe extra bezuiniging van 600.000 euro, bovenop de drie ton die eerder al was afgesproken. Directeur Gerard Kocx reageert geschokt: ‘Ik ben geschrokken en boos.'
Kocx kreeg afgelopen vrijdag van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer te horen dat de bibliotheek met ingang van 2018 nog eens 600.000 euro extra moet bezuinigen, zo meldt Tubantia. Dit bedrag komt bovenop een eerdere bezuinigingsopdracht van drie ton. Het personeel is gisteren geïnformeerd over de plannen.

Volgens Gerard Kocx is het onmogelijk om 1 miljoen te snijden. De vijf Enschedese filialen sluiten, de boekenbus eruit en de bezorgdienst opdoeken levert een besparing op van 475.000 euro. Alle beroepskrachten ontslaan levert 400.000 euro op. De werknemers van de bibliotheek vallen onder de Enschedese ambtenaren-CAO. Kocx moet de wachtgelden uit zijn eigen budget halen.Als hij alle vaste krachten inclusief zichzelf zou ontslaan, levert dat een bezuiniging van maximaal 400.000 euro op.
Alles bij elkaar realiseert hij daarmee een besparing van nog geen miljoen, aldus Kocx in Tubantia

In 2013 is door de bibliotheek met college en gemeenteraad een bezuiniging van 300.000 euro afgesproken. 'Wij hebben ons aan onze afspraak gehouden. Wat nu gebeurt is strijdig met de afspraken die we toen hebben gemaakt. Dit tekent de betrouwbaarheid van dit bestuur,' aldus Kocx.

Met de extra bezuiniging zou de bibliotheek uitkomen op een begroting van 2,5 miljoen. Daarmee zou sinds 2005 1.516.000 euro bezuinigd zijn.

Bibliotheek Enschede is van plan zich stevig te verzetten tegen de nieuwe plannen. Kocx in Tubantia: 'We gaan zoveel mogelijk mensen mobiliseren. We zullen publieksacties houden, we zullen de politiek benaderen. We willen de gemeente best helpen, maar dit kan niet.' 
De bibliotheek is inmiddels een handtekeningenactie begonnen. en is een online petitie gestart.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie