HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Grote producent luisterboeken trekt zich terug uit LuisterBieb
24-04-2015
Een groot deel van de rechtendragende luisterboeken die nu nog via LuisterBieb worden aangeboden, zal binnenkort waarschijnlijk niet meer via die app beschikbaar zijn. De grootste producent van fictie luisterboeken wil geen titels meer leveren aan de KB.
De KB heeft nu nog een contract met Rubinstein, dat 95% van alle fictie luisterboeken in Nederland produceert en daarmee de leverancier is van een groot deel van de toptitels in de LuisterBieb. 'Rubinstein heeft, via een aparte BV-constructie, al haar contracten overgedaan aan het Zweedse commerciële bedrijf Storytel, een soort Spotify voor luisterboeken. De directie van Storytel ziet de LuisterBieb als directe concurrent van haar eigen dienstverlening. Allereerst omdat het inloggen als bibliotheeklid in de LuisterBieb op dit moment nog niet gerealiseerd is. Maar ook omdat ze het bibliotheeklidmaatschap te goedkoop vinden. Storytel wil daarom vanaf 1 mei a.s. voorlopig geen luisterboeken meer aan de KB leveren,' zo meldt de KB in een voortgangsbericht van 17 april jl.

In het huidige contract van de KB met uitgever Rubinstein staat een clausule met recht op verlenging van het gebruik van de content met zes maanden, dus tot 1 november 2015. Juristen zoeken nu voor de KB uit of de KB aanspraak kan maken op deze clausule. In het ergste geval (worst case scenario) zou de bij Rubinstein ingekochte content echter al per 1 mei niet meer beschikbaar kunnen zijn.
De KB geeft in het voortgangsbericht aan binnenkort waarschijnlijk te kunnen melden of de titels van Rubinstein (Excel-bestand) al per 1 mei of per 1 november niet meer beschikbaar zullen zijn.

Op dit moment zijn alle titels in de fictie top-10 op LuisterBieb van Rubinstein.

De KB meldt verder dat er in de komende periode nieuwe luisterboeken van andere uitgeverijen in de LuisterBieb opgenomen zullen worden (geen recente titels, maar oudere bestsellers), alsmede 100 nieuwe luistercolleges van de Universiteit van Nederland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie