HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek België maakt 1,2 krantenpagina’s online toegankelijk
04-05-2015
Op 24 april heeft de Koninklijke Bibliotheek België met BelgicaPress, een vernieuwde interface en geavanceerde zoekrobot, 1,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s online toegankelijk gemaakt. De officiële lancering werd verricht door de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs.
Het zijn met name de rechtenvrije gedigitaliseerde kranten (uit de periode 1831-1918) die in het vervolg thuis door de gebruikers online te raadplegen zijn. Het gaat dan om ongeveer 1,2 miljoen pagina’s. De overige gedigitaliseerde krantenpagina’s kunnen ‘binnen de muren’ van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd en doorzocht. In het totaal werden sinds 2006 bijna 4 miljoen krantenpagina’s uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België gedigitaliseerd. Het gaat daarbij om zo’n honderd Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Naast de Belgische dagbladpers en talrijke gecensureerde kranten uit de twee Wereldoorlogen bevat de selectie ook uitzonderlijke literaire en historische schatten, aldus de Koninklijke Bibliotheek in een persbericht.

De strikte Belgische auteurswetgeving laat niet toe de volledige gedigitaliseerde collectie online te zetten. Van de 4 miljoen gedigitaliseerde pagina’s kunnen er ongeveer 1,2 miljoen als rechtenvrij worden beschouwd. Het jaar 1918 wordt daarbij als grens genomen, naar analogie met wat andere instellingen en zelfs uitgevers eerder al deden. De kranten die na deze datum verschenen, kunnen enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd.

De 1,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s zijn online toegankelijk via BelgicaPress, door de KB België omschreven als een krachtige en geavanceerde zoekrobot. Deze 1,2 miljoen pagina’s zullen in de loop van dit jaar online komen. Dit gebeurt stapsgewijs omdat de pagina’s opnieuw moeten worden geïndexeerd en dat proces heel wat tijd in beslag neemt, aldus de KB België. Bij de lancering van BelgicaPress vorige week zijn alvast zeven belangrijke titels online beschikbaar gekomen: Het Handelsblad, L’Indépendance Belge, L’Echo De La Presse, Gazet Van Brussel, De Nieuwe Gids, De Nieuwe Standaard en Messager de Gand. Samen goed voor zo’n 350.000 pagina’s.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie