HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Oosterbeek krijgt eerste stroomneutrale bibliotheek van Nederland
11-05-2015
Bibliotheek Oosterbeek wordt deze zomer grondig verbouwd en zal daarbij zodanig aangepast worden dat zij net zo veel stroom gaat produceren als dat ze gebruikt. In oktober heropent de compleet nieuw ingerichte bibliotheek.
De verbouwing van de vestiging in Oosterbeek past in het beleid van Bibliotheek Veluwezoom om de bibliotheek duurzamer te maken. Bibliotheek Veluwezoom vroeg het Arnhemse bedrijf Slim opgewekt! om het veertig jaar oude gebouw in Oosterbeek te verduurzamen.

Bibliotheek Veluwezoom stelt in een persbericht dat het aanbrengen van 161 zonnepanelen, gekoppeld aan een flinke stroombesparing er in zal resulteren dat Bibliotheek Oosterbeek net zoveel stroom op zal leveren als dat ze gebruikt. Door isolatie wordt het gasverbruik met zeker 40% teruggebracht. Hiermee bespaart de bibliotheek op de exploitatiekosten en wordt per jaar 55.000 kg CO2 minder uitgestoten. Het gebouw gaat hiermee straks van energielabel G naar energielabel A, aldus de bibliotheek. In totaal worden er 32 maatregelen genomen om de vestiging in Oosterbeek in technisch opzicht duurzamer te maken. Hiertoe heeft Slim Opgewekt! het onderkomen van de bibliotheek volledig doorgelicht.

Lianne Busser, directeur Bibliotheek Veluwezoom, zegt in het persbericht over de plannen om meer in te zetten op duurzaamheid: 'De bibliotheek heeft een belangrijke rol in de lokale maatschappij. Samen met sociale partners verbindt zij mensen en heeft zij een voorbeeldfunctie. De mogelijkheid om dit duurzaam in te vullen pakken wij met beide handen aan.’ Bezoekers van de bibliotheek kunnen straks via monitoren zien wat er aan energie wordt bespaard. ‘Het ultieme doel is gedragsverandering.’ In de Gelderlander voegt ze daaraan toe: 'Als Bibliotheek Veluwezoom hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. En je merkt ook bij het publiek dat duurzaamheid steeds meer leeft; onze manier van denken verandert. Duurzaamheid hoort bij de wensen van deze tijd.'

Het is de bedoeling dat bij de herinrichting van de vestiging in Dieren, volgend jaar, ook gekeken gaat worden naar mogelijkheden om het gebouw duurzamer te maken, maar anders dan de bibliotheek in Oosterbeek, is het Dierense filiaal niet in eigen bezit van Bibliotheek Veluwezoom, waardoor de mogelijkheden tot verduurzaming beperkter zijn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie