HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kritiek VVD Amsterdam op OBA
28-05-2015
Markplaats wordt binnen de partij als een alternatief voor de bibliotheek gezien.
De VVD Amsterdam vindt dat er te veel bibliotheken dicht bij elkaar in de buurt zitten. In Het Parool zegt gemeenteraadslid Rik Torn: 'In het verleden bleek in sommige OBA-vestigingen een uitgeleend boek elf euro aan subsidie te kosten. Het is niet meer dan normaal, zeker gezien de opkomst van digitale uitleen, dat nut, noodzaak en kosten van de huidige 23 bibliotheekfilialen onder de loep worden genomen.'

‘Via websites als Marktplaats is de gehele Wereldbibliotheek voor een paar euro per titel te koop en eenmaal gelezen kan het boek net zo gemakkelijk weer worden doorverkocht’, zegt Samira Boutchibti, geciteerd op AT5 in haar hoedanigheid als VVD-cultuurwoordvoerder.

Het doet niet alleen de wenkbrauwen fronsen dat door een vooraanstaande politieke partij Marktplaats gezien wordt als alternatief voor de bibliotheek, het wekt ook verbazing dat een cultuurwoordvoerder, die toch enige affiniteit met cultuur zou moeten hebben, ervan uitgaat dat mensen die een boek gelezen hebben dat meteen weer via Markplaats van de hand zullen doen, als was het chemisch afval in plaats van een dierbaar bezit.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Hans Ruitenberg
28-5-2015 16:57
 Als het de VVD weer niet is!!! Wat een domme uitspraak van de zogenaamde cultuurwoordvoerder Samira Boutchibti. Het is een grof schandaal dat dit uberhaupt nog wordt overwogen. Samira Boutchibti?Nomen Est Omen.
anoniem
28-5-2015 17:36
Goed, gezien deze woorden de uitspraak van deze dame eens getoetst en waarempel, haar eigen boek " de moslim bestaat niet" is inderdaad via Markplaats voor een bescheiden bedrag van 5euro aan te schaffen, tja dat zet je wel aan het denken.

Overingens denk ik dat de woorden van deze communicatie tante hier echt in een verkeerd verband zijn gebracht, of gewoon zeer ongelukkig zijn gekozen benieuwd of dit gevolgen heeft voor de succesvolste boekentempel van Nederland.

Het geeft wel alvast aan de de bibliotheken een goede invulling moeten vinden van hun "fysieke" taak want hieruit blijkt wel al dat politiek draagvlak wankelt op de snede van het mes der bezuiniging!

En wellicht worden we wel liever goed verzorgd dan dat we een boek mogen lenen in de bieb ?

A.

Wim Keizer
28-5-2015 21:10
In de jaren negentig, voordat het leenrecht werd ingevoerd, waren er boekhandelaren met soortgelijke ideeën. Die vonden dat de overheden voor de leesbevordering beter elke Nederlander jaarlijks (omgerekend naar bedragen van nu) 30 euro konden geven om zelf een boek te kopen dan zo'n 500 miljoen euro aan openbaar bibliotheekwerk te besteden.

Overigens lees ik in artikelen over de VVD-gedachte dat Bibliotheek Rotterdam terug wil naar vijf grote vestigingen (naast de centrale). Dat was inderdaad het plan, maar het wordt mede onder druk van wijkbewoners opnieuw bekeken. Er zijn twijfels of het wel zo'n goed idee was. Bibliotheekblad nummer 5 (verschijnt 29 mei) besteedt daar aandacht aan.
Wim Keizer
29-5-2015 16:19

Aanvulling:
Het Parool meldde 28 mei de collegeplannen voor bezuinigingen in Amsterdam:
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4041837/2015/05/28/Deze-Amsterdamse-organisaties-verliezen-een-deel-van-hun-subsidie.dhtml.

Reactie van Martin Berendse, elders op de Paroolsitel:
Openbare Bibliotheek
Directeur Martin Berendse van de Openbare Bibliotheek Amsterdam zegt door de bezuinigingen voorlopig even niemand meer aan te kunnen nemen. 'We zitten op dure plekken. We denken de eigen inkomsten, bijvoorbeeld via zaalexploitatie en horeca, een beetje te kunnen verhogen, maar een miljoen kunnen we niet opvangen.' De OBA kan vanaf volgend jaar op nog maar 25,6 miljoen euro rekenen. 'Minder geld is in tegenspraak met het collegeprogramma, waarin staat dat de cultuur wordt ontzien. We begrijpen het niet.'

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie