HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Schiedam in De Korenbeurs officieel geopend
08-06-2015
Afgelopen zaterdag is het nieuwe onderkomen van Bibliotheek Schiedam in De Korenbeurs officieel geopend. Tijdens de openingsdag kwamen ruim 750 mensen de nieuwe bibliotheek bekijken.
Nieuwe bibliotheek Schiedam in De Korenbeurs officieel geopend
De bibliotheek noemt zichzelf 'de eerste groene bibliotheek van Nederland', mede vanwege de overdekte binnentuin, die gerealiseerd is in de Korenbeurs, een voormalige koopmansbeurs uit 1792, die geldt als een van de monumenten van de Schiedamse jeneverindustrie. De oorspronkelijke open binnenplaats met een gewelfde rondgang is begin twintigste eeuw voorzien van een glazen overkapping. In dit atrium is voor de bibliotheek een binnentuin gecreëerd met grote bomen en planten.

Korenbeurs 1 Korenbeurs 2

Het concept voor de bibliotheek is ontwikkeld door het Ministerie van Verbeelding. Het ontwerp is gemaakt door architect Jan David Hanrath in samenwerking met gideonpeele.architect. Zuidkoop realiseerde de binnentuin met grote bomen van zo’n vier tot zes meter hoog.

Hanrath schrijft over het ontwerp: 'De tuin refereert naar de oranjerieën van de 19e eeuw. In deze leestuin vinden bezoekers verschillende bibliotheekfuncties terug. Een grote leestafel staat onder een speciaal voor de Korenbeurs ontworpen kroonluchter die is opgebouwd uit jeneverglaasjes. Dit verwijst naar de historie van het gebouw: handelsplaats voor granen ten behoeve van de lokale jeneverindustrie. Vol-Koren verzorgt de horecafaciliteiten in het gebouw en heeft een terras dat in de tuin overloopt. In de tuin kunnen bezoekers op twee comfortabele, met gras beklede, ligbedden naar streaming muziek van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, luisteren. In de zonnigste hoek van de tuin wordt groente en fruit geteeld, dat bij Vol-Koren wordt verwerkt. In de rondgang om de tuin staat de collectie in boekenkasten, die in maat en ritme nauw aansluiten op het klassieke gebouw. (...) Een nieuwe houten trap begeleidt de bezoekers ook visueel naar boven, waar studieplekken, twee zalen en de overige collecties hun plek hebben gevonden. De boekenkasten op de eerste verdieping zijn nieuw ontwikkeld door Jan David Hanrath en gemaakt van papier. (...) De focus van de nieuwe bibliotheek ligt op het uitwisselen en vergroten van kennis door ontmoeting, debat en samenwerking. In de jeugdwerkplaats leren kinderen op een speelse manier en een uitgebreid activiteitenaanbod biedt voor ieder wat wils. Daarnaast kunnen er uiteraard nog steeds boeken geleend worden.'

Korenbeurs 3

Bij de inrichting van het pand is gestreefd naar een grote mate van duurzaamheid. De gerecyclede boekenkasten zijn gemaakt van industrieel karton, er is ledverlichting en de temperatuur wordt geregeld door middel van een klimaatsysteem in de plantenbakken rondom de bomen. De stoelen rondom de leestafel zijn van pet-flessen gemaakt en in de moestuin worden groenten, fruit en kruiden voor Vol-koren verbouwd.

Theo Schilthuizen, directeur Bibliotheek Schiedam stelt in een persbericht: 'Wij zijn overladen met complimenten en felicitaties en zijn verheugd De Korenbeurs weer aan de stad terug te geven.' In de komende twee weken is er ter gelegenheid van de opening van het nieuwe onderkomen bijna dagelijks een programmering in de bibliotheek in De Korenbeurs.
De bibliotheek in de Korenbeurs is zeven dagen per week geopend vanaf 10.00 uur.

Zie ook dit filmpje over en deze foto's van de opening van de Korenbeurs.

Foto's met dank aan Jan David Hanrath en Zuidkoop


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie