HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Raad Enschede stemt in met extra bezuiniging van zes ton op bibliotheek
09-06-2015
Gisteravond heeft een meerderheid binnen de Enschedese gemeenteraad ingestemd met het voorstel van verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer om nog eens zes ton te bezuinigen op de bibliotheek. Dit ondanks de protestcampagne die de bibliotheek de afgelopen weken had georganiseerd.
De Enschedese coalitiepartijen D66, Burgerbelangen Enschede, ChristenUnie, CDA en VVD bleken tijdens de raadsvergadering van gisteravond niet onder de indruk van de verontwaardiging die was ontstaan nadat ruim een maand geleden duidelijk werd dat cultuurwethouder Jeroen Hatenboer nog eens 600.000 euro wilde bezuinigen op de bibliotheek, bovenop een eerdere bezuinigingsopdracht van drie ton. De subsidie gaat daarmee van 3,5 miljoen euro in 2013 naar 2,6 miljoen in 2017.
De plannen van de wethouder leidden tot geschokte reacties en een protestactie met als motto 'Mijn bieb moet blijven', die binnen enkele weken bijna 27.000 steunbetuigingen opleverde. (De betreffende petitie werd overigens ook door verantwoordelijk wethouder Hatenboer zelf ondertekend.)

Een week geleden tekende zich tijdens een overleg van de stedelijke commissie reeds een meerderheid af voor de bezuiniging van zes ton. Tijdens deze bijeenkomst, waarin de bezuinigingsplannen behandeld werden, kreeg de bibliotheek steun van twintig insprekers die hun bezwaren tegen de bezuiniging op de bibliotheek duidelijk maakten.

De bibliotheek probeerde enkele dagen geleden met een 'tegenbod' aan de gemeenteraad de schade nog te beperken, aldus Tubantia. Volgens directeur Gerard Kocx zou de bibliotheek 'met een uiterste krachtsinspanning' in staat zijn nog eens drie ton te bezuinigen, waarbij de filialen en de boekenbus open zouden kunnen blijven.

Gisteravond stemden 22 raadsleden voor de bezuiniging en 14 (van PvdA, SP, GroenLinks en Enschede Anders) tegen. Volgens de coalitie heeft de bibliotheek voldoende 'financiële veerkracht' als ze zich ondernemender opstelt om zo meer eigen inkomsten binnen te halen. Het feit dat de bibliotheek 27.000 sympathisanten op de been heeft gekregen, bewijst dat ze veel mensen aan zich kan binden die ook voor meer eigen inkomsten zouden kunnen zorgen, bijvoorbeeld door 'twee tientjes' te doneren, aldus Ayfer Koc van het CDA. Volgens haar kunnen er meer leden geworven worden en kan er meer samengewerkt worden met andere organisaties, zoals Saxion, om de eigen inkomsten te verhogen.
Wel werd nog een motie van de coalitie aangenomen waarin werd opgeroepen om ondanks de forse bezuiniging te waarborgen dat de bibliotheekfunctie in de wijken overeind blijft, met aandacht voor thema's als mediawijsheid en laaggeletterdheid. In de motie wordt gesteld dat het stadsbestuur de bibliotheek moet ondersteunen bij de ontwikkeling van plannen tot een bibliotheek van de toekomst. Volgens wethouder Hatenboer zat er winst in de motie, aldus Tubantia. 'We hebben het niet over het handhaven van filialen, maar over de aanwezigheid van de bieb in de wijk. Daar zit een deel van de oplossing.' Vooral het delen van gebouwen met andere instellingen zou financiële ruimte op moeten leveren.

In een korte reactie op haar website stelt de Bibliotheek Enschede: 'De raadsvergadering van 8 juni heeft niet het resultaat opgeleverd dat we hadden gehoopt. De totale bezuiniging van €900.000 in 2017 blijft staan. We gaan nu aan het werk om een plan te maken. Uw ondersteuning was hartverwarmend, onze dank daarvoor.'

In december moet er een plan liggen hoe het bedrag van zes ton bezuinigd gaat worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie