HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Schagen verkiest KopGroep Bibliotheken boven Questum
18-06-2015
Het college van de gemeente Schagen heeft voor het uitvoeren van de bibliotheekfunctie gekozen voor KopGroep Bibliotheken, waarmee de andere gegadigde, Questum, is afgevallen. Wel zal KopGroep Bibliotheken een bezuiniging van vier ton moeten zien te realiseren.
Daarnaast wil het Schagense college ook dat KopGroep Bibliotheken moderniseert en nauwer gaat samenwerken met het basisonderwijs, aldus het Noordhollands Dagblad.

In 2013 besloot de gemeente Schagen de subsidie van de bibliotheek terug te brengen van € 1.028.000 per jaar naar € 622.000 per jaar, waardoor het noodzakelijk werd de Schagense bibliotheekvoorziening te reorganiseren.

KopGroep Bibliotheken gaf in oktober 2014 aan dat een dergelijke ingrijpende bezuiniging zou leiden tot sluiting van drie van de vier vestigingen. Op 25 november 2014 besloot de gemeenteraad vast te houden aan de bezuiniging van vier ton, maar sluiting van de drie vestigingen niet acceptabel te vinden. De gemeenteraad riep het college op om voor 1 juli 2015 met een nieuw voorstel te komen, met als uitgangspunt dat tenminste de bibliotheeklocaties in Schagen, Tuitjenhorn en ’t Zand open blijven. Questum kwam kort daarna in beeld als een mogelijke tweede gegadigde voor het uitvoeren van de bibliotheekfunctie in Schagen.

Op 17 februari dit jaar presenteerden KopGroep Bibliotheken en Questum hun voorstellen voor een nieuwe invulling van de bibliotheekfunctie, met inachtneming van de bezuinigingsopdracht van vier ton. Kern van het voorstel van Questum was de oprichting van een zogeheten Bibliotheek Coöperatie Schagen, een samenwerkingsverband waarvan deel zouden moeten uitmaken: de 25 basisscholen in Schagen, Questum en Karmac Bibliotheek Services, dat uitvoering zou moet gaan geven aan de bibliotheekfunctie in Schagen.
KopGroep Bibliotheken gaf in haar presentatie aan oplossingen te hebben bedacht waardoor sluiting van de vestigingen in Tuitjenhorn, ’t Zand en Callantsoog toch voorkomen kan worden, 'al vindt continuering van de bibliotheekvoorziening dan wel op een ander kwaliteitsniveau plaats'. KopGroep Bibliotheken wil met name korten op het mediabudget en meer gaan werken met vrijwilligers.

Het Schagense college heeft nu dus toch besloten de samenwerking met KopGroep Bibliotheken voort te zetten. Het college heeft zich laten adviseren door de eigen adviesraad voor kunst en cultuur, door de andere Noordkopgemeenten Hollands Kroon, Den Helder en Texel en door onderwijsstichting Surplus, die alle uiteindelijk het meeste vertrouwen bleken te hebben in Kopgroep Bibliotheken, aldus het Noordhollands Dagblad.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Nanno Nanninga
19-6-2015 08:02
goed gedaan,Mannes & team! Gefeliciteerd en succes. 
Riet Voorpostel
6-7-2015 17:20
 Die vestigingen zijn binnen, ik wens jullie allemaal heel veel succes verder!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie