HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Samenwerking Bibliotheek Deventer levert 1,5 miljoen op
19-06-2015
De Bibliotheek Deventer bespaart 1,5 miljoen aan kosten voor de gemeenschap door samen te werken, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Mark Deckers en Peter Ribberink van de Rijnbrink Groep. Wethouder Robin Hertogh Heys ontving daarom afgelopen woensdag uit handen van directeur Alice van Diepen van Bibliotheek Deventer een symbolische cheque van 1.533.000 euro om symbolisch de waarde uit te drukken van de samenwerkingsverbanden die de bibliotheek en Wijkwinkel in 2014 zijn aangegaan met diverse partners.
Deckers en Ribberink stelden in samenwerking met het managementeam van de bibliotheek een top 10 samen van samenwerkingsverbanden en onderzochten op basis daarvan de besparing en de kosten. Die top-10 omvat onder andere het samen met partners onbemand openhouden van vestigingen, samenwerking met vrijwilligers, samenwerking met sociale partners in de wijkwinkel, het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gezamenlijke automatisering, centraal collectioneren, shared services op het gebied van personeelszaken, ICT en financiën et cetera. Vervolgens hebben Deckers en Ribberink berekend wat de bedragen zijn die bespaard zijn door samenwerking, met aftrek van de kosten ervan. Het verschil is de winst van samenwerking, zo schrijft Mark Deckers in een blog van 28 mei. Jaarlijks levert dat dus ruim 1,5 miljoen euro op, voor Deventer 15 euro per inwoner. Vooral de onbemande filialen in winkels en buurthuizen vertegenwoordigen een grote waarde.
Met de onbemande openstellingen wordt ruim 421.000 euro bespaard, samenwerking met Wijkwinkels vertegenwoordigt een waarde van 323.000 euro, de netwerkbijdrage Overijssel 172.000 euro en gezamenlijke bibliotheekautomatisering 136.000.

Deckers en Ribberink hebben ook gekeken naar wat het zou betekenen als Bibliotheek Deventer zou stoppen met samenwerken. 'Stoppen met samenwerken betekent hetzelfde als een bezuiniging van € 1,5 miljoen (50% van de subsidie). Voor Deventer zou dit betekenen dat van de 8 vestigingen er nog slechts 2 over zouden blijven, aldus Deckers.
Volgens de Stentor was verantwoordelijk wethouder Hartogh Heys bij de overhandiging van de symbolische cheque onder de indruk van de cijfers: 'Dat de culturele sector in Deventer samenwerking zoekt en vindt is van belang. De Bibliotheek Deventer laat ons zien en weten wat samenwerken waard is, en dat is goed. Misschien neem ik de cheque wel mee naar het overleg over de voorjaarsnota.'
De gemeente Deventer besloot overigens in 2012 tot een korting van circa zes ton op de jaarlijkse subsidie voor de bibliotheek.

Het onderzoek van Mark Deckers en Peter Ribberink werd op 27 mei gepresenteerd tijdens de landelijke conferentie 'Koers bepalen'. Voor die presentatie, zie hier. Mark Deckers gaat in een blog van 19 juni ook nog in op het onderzoek.
Zie ook dit blog van Bibliotheek Deventer.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie