HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Acht wethouders willen overleg met Bussemaker over relatie fysiek/digitaal
22-06-2015
De wethouders cultuur/onderwijs van de vier grote steden, aangevuld met die van Groningen, Enschede, Arnhem en Maastricht, willen overleg met minister Bussemaker van OCW over de relatie tussen de lokale openbare bibliotheken en de landelijke digitale bibliotheek.
De wethouders vinden dat die landelijke bibliotheek geen ‘concurrent’ moet zijn van de lokale bibliotheken. Om die reden moeten volgens hen de lokale bibliotheken er niet alleen zijn voor een ‘fysiek’ of ‘gecombineerd’ lidmaatschap, maar ook de toegang vormen tot het 'digital-only’-lidmaatschap. Ze moeten het ‘single point of access’ vormen voor een samenhangend pakket van ‘fysieke’, ‘digitale’ en ‘gecombineerde’ informatiediensten. De wethouders schrijven dit een brief van 18 juni 2015.

Tijdens de ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) op 18 juni werd de brief (pdf) reeds aangekondigd door Martin Berendse, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Samen met zijn collega’s van de drie andere grote steden, alsmede Frans Bergfeld (Bibliotheek Waterland) en Gaby Lefeber (Bibliotheek Rivierenland), was hij de opsteller van de door veel bibliotheekdirecteuren ondertekende motie (plus bijbehorende notitie) die 18 juni met meerderheid van stempunten aanvaard werd. De strekking van de wethoudersbrief is dezelfde als die van de motie.

Mede naar aanleiding van een gastblog over de motie is er inmiddels veel discussie ontstaan op Twitter.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie