HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Utrecht toch naar oude postkantoor op de Neude
29-06-2015
De centrale vestiging van Bibliotheek Utrecht gaat toch naar het oude postkantoor op de Neude, zo werd vandaag bekendgemaakt. Wethouder Jeroen Kreijkamp omschrijft de toekomstige bibliotheek als een 'huiskamer van de stad'. De verhuizing moet eind 2017 rond zijn.
Begin vorig jaar zag het er al even naar uit dat de centrale bibliotheek zou verhuizen naar het oude postkantoor, nadat de plannen voor nieuwbouw op het Smakkelaarsveld (onder de naam Bieb++) door de Utrechtse gemeenteraad definitief verworpen werden. Ook de plannen voor verhuizing naar het oude postkantoor op de Neude strandden aanvankelijk echter. In oktober 2014 liet het college nog weten niet akkoord te kunnen gaan met het plan omdat het niet zou passen binnen de financiële kaders.

De plannen voor verhuizing naar het oude postkantoor konden echter op veel steun rekenen vanuit de Utrechtse bevolking. De Facebook-pagina Bieb Utrecht op de Neude heeft ruim 7500 likes en vorig jaar in november werden er 14.000 handtekeningen overhandigd aan wethouder Jeroen Kreijkamp.

De verhuizing naar de Neude lijkt nu dus alsnog definitief door te gaan. Gemeente en a.s.r. (eigenaar van het oude postkantoor) hebben in een intentieovereenkomst en een startdocument vastgelegd hoe de herontwikkeling en herbestemming van het monumentale gebouw plaats kan vinden. Partijen gaan nu met de omgeving in gesprek over het plan waarna een reguliere bestemmingsplanprocedure volgt, zo meldt Bibliotheek Utrecht op haar site. De bibliotheek schrijft verder: 'In het postkantoor krijgt de Bibliotheek 25% meer publieksruimte. Er komen meer werk- en studieplekken evenals ruimtes voor cursussen, workshops, exposities en literaire voorstellingen. In het medialab kunnen Utrechters straks uitgebreid kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. Er komt ook een café en brasserie. In het gebouw komen verder een versmarkt, winkels en een uitgebreide fietsenstalling.'

Wethouder Kreijkamp maakte de keuze voor het oude postkantoor als locatie voor de nieuwe bibliotheek vandaag bekend tijdens een persconferentie en zei bij die gelegenheid onder andere: 'Het wordt een prachtige moderne bibliotheek met vele mogelijkheden. We zijn blij dat deze locatie weer een publieke functie krijgt. Zo geven we het rijksmonument weer terug aan de stad,' aldus DUIC. 'De wens van zeer veel inwoners van onze stad gaat in vervulling,' aldus Kreijkamp.

De bibliotheek schetst in een brochure van juni 2015 (pdf) een toekomstbeeld van hoe de nieuwe bibliotheek zou kunnen worden.

De centrale hal moet podium en ontmoetingsplek worden, met een leescafé, een radiostudio van waaruit de actualiteit verslagen wordt. Op de begane grond komen aan de kant van Oudegracht winkels. In het souterrain komen onder andere de logistieke, technische en opslagruimtes voor de bibliotheek en tevens een foodcourt en een fietsenstalling met meer dan 1000 plaatsen. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich naast de volwassenafdeling de kinderafdeling, een grand café/brasserie, een expositieruimte, een theaterzaal, een collegezaal met enkele vergaderruimtes en een multimediale plek. Verder zal in het gebouw nog een medialab en een E-lounge ondergebracht worden, alsmede taalinformatie- en taalondersteuningspunten. De grote zaal op de zolder aan de kant van de Neude (1500 m2) wordt volledig ingericht als stadsstudiehuis.

De bibliotheek rekent, mede ook door uitbreiding van de openingstijden (van 10.00-21.00 uur), op méér dan een miljoen bezoekers per jaar in het nieuwe onderkomen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie