HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bewoners Rotterdamse Afrikaanderwijk willen bibliotheek terug
07-07-2015
De Bewoners Organisatie Afrikaanderwijk zal morgen 3600 handtekeningen overhandigen aan wethouder Adriaan Visser om haar pleidooi voor de terugkeer van de bibliotheek in de wijk kracht bij te zetten.
De vestiging in de Rotterdamse Afrikaanderwijk sloot op 27 september 2014 voorgoed haar deuren in het kader van een herstructurering van de bibliotheek waartoe in 2011 werd besloten. De reorganisatie hield onder andere in dat het aantal vestigingen zou worden teruggebracht van 24 naar 6. Inmiddels lijkt Rotterdam terug te komen van dat beleid.

Na sluiting van de vestiging in de Afrikaanderwijk ontstond de actiegroep 'Wij willen de bibliotheek terug in de Afrikaanderwijk', waarvan vertegenwoordigers in gesprekken met de bibliotheekdirecteur en de wethouder hebben gepleit voor het terugdraaien van de sluiting van de vestiging in hun wijk, zo meldt Dichtbij.nl. Toen deze zonder succes bleven is men in maart jl een petitie gestart. 'De bibliotheek aan het Afrikaanderplein te Rotterdam is gesloten zonder dat er een goed alternatief is voor de wijkbewoners en vooral voor de vele kinderen die er gebruik van maken. De kinderen konden op een relatief korte afstand en in een omgeving die ze goed kennen, een boek halen of ter plekke lezen. Wij vinden dat er een bibliotheek moet zijn voor iedereen, dus ook voor de Afrikaanderwijk en omringende wijken,' aldus de initiatiefnemers van de petitie.

Volgens Dichtbij.nl hebben de actievoerders, verenigd in de Bewoners Organisatie Afrikaanderwijk (BOA), zich enkele maanden geleden reeds met een brief gericht tot de directie van de bibliotheek. In de brief stellen de bewoners onder andere dat mensen door de sluiting van de vestiging veel minder of helemaal niet meer naar de bibliotheek gaan. 'De meeste bewoners in onze buurt hebben evenmin een goed gevulde portemonnee om boeken te kopen', aldus de BOA. Verder geeft de BOA als argument dat ook de publieke pc's samen met de bibliotheek zijn verdwenen. Eerder gebeurde dat al op andere plekken in de wijk. 'Bewoners die geen pc en internet kunnen bekostigen of hulp nodig hebben bij het leren gebruiken van een computer worden in de kou gezet.' De directeur van Bibliotheek Rotterdam heeft inmiddels aangegeven de sluiting 'ongewenst' te vinden, maar stelt dat de verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente, aldus Dichtbij.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie