De Wet Stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) en de uitwerking daarvan bieden allerlei mogelijkheden om fysieke bibliotheekmaterialen en landelijke digitale bibliotheekcontent in samenhang te presenteren aan de gebruikers. Daar werken de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het ministerie van OCW aan. Maar de openbare bibliotheek als enige toegang tot rechtendragende, landelijke bibliotheekcontent is in strijd met de wet. Die wens kan niet worden gehonoreerd.
Dat zegt minister Jet Bussemaker van OCW in
een brief van 7 juli 2015 (pdf) als antwoord op
de brief (pdf) die
acht wethouders haar op 18 juni 2015 (de dag van de
algemene ledenvergadering van de VOB) stuurden. Daarin vroegen de wethouders om de fysieke bibliotheken het ‘
single point of access’ te laten zijn voor een samenhangend pakket aan informatiediensten: fysiek, digitaal of de combinatie fysiek en digitaal.
Martin Berendse, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), kondigde de brief 18 juni in de ledenvergadering al aan. Hij was één van de indieners van de motie, die bepleitte de lokale openbare bibliotheken het
single point of access te laten zijn, ook als het gaat om zogenaamde ‘
digital-only’-leden. Dit zou inhouden dat mensen die alleen gebruik willen maken van de betaalde e-content van de door de KB in stand gehouden ‘landelijke digitale bibliotheek’ niet bij de KB zouden mogen inloggen om zich daar te laten registreren als lid. Een dergelijke registratie zou volgens de motie, die door een meerderheid van de VOB-leden werd aangenomen, alleen maar moeten kunnen bij de lokale bibliotheken.
Inmiddels heeft het VOB-bestuur
twee verkenners, Job Cohen en Ton Brandenbarg, op pad gestuurd om te bekijken hoe de motie, die door het VOB-bestuur was ontraden, kan worden uitgevoerd.
De
brief van Bussemaker bepaalt mede de speelruimte van beide verkenners.