HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nijmeegse culturele instellingen verdelen in overleg gezamenlijk bezuinigingen
14-07-2015
Zes grote Nijmeegse culturele instellingen, waaronder ook de bibliotheek, hebben in goed overleg een extra structurele bezuiniging van 350.000 euro onderling verdeeld.
Toine Tax, voorzitter van Cultuur Netwerk Nijmegen, waarin de zes cultuurinstellingen (Karelpodia, cultureel centrum De Lindenberg, filmhuis LUX, Bibliotheek Nijmegen, museum Valkhof en poppodium Doornroosje) verenigd zijn, noemt het in de Gelderlander een knappe prestatie dat de instellingen samen de bezuiniging hebben verdeeld en de keus niet hebben overgelaten aan de gemeente. 'Als je samen een bezuiniging kunt verdelen is de volgende stap, meer samenwerking, gemakkelijk,' aldus Tax.

Aangezien de huisvestingskosten over het algemeen voor langere tijd vastliggen en de zes instellingen zo min mogelijk willen snijden in hun programma, hebben ze bureau KplusV gevraagd in eerste instantie uit te zoeken wat ze samen beter kunnen doen met de ondersteunende diensten, de inkoop en contractbeheer.  Daarbij bleek dat de ene instelling de horeca-inkoop veel goedkoper deed dan de andere. Ook bleken er grote verschillen te zijn bij de inkoop van energie. Volgens Toine Tax van Cultuur Netwerk Nijmegen was dit samen nadenken over slimme bezuinigingen een nieuwe, mooie ervaring voor alle instellingen., aldus de Gelderlander.
'De instellingen zijn nu zelf aan zet door ook daadwerkelijk de besparing te gaan realiseren door opnieuw te gaan onderhandelen met hun leveranciers. Het gaat met name om de inkoop van energie, schoonmaak, verzekeringen en automatisering. Er is sprake van een voorfinanciering van de bezuiniging. De bezuinigingen gaan al in 2016 in, maar iedere instelling moet nog wel aan de slag om opnieuw te gaan onderhandelen met leveranciers,' aldus het Nijmeegse college in een brief aan de gemeenteraad dd 7 juli 2015 (pdf)
Er komt nog een vervolgonderzoek om uit te werken op welke wijze de cultuurinstellingen hun ondersteunende diensten, met name de administratie, meer kunnen laten samenwerken om zo nog meer besparingen te realiseren.
Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe de programma's beter op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat de instellingen wat dat betreft minder met elkaar concurreren.

De instellingen hebben de korting nu op de volgende wijze verdeeld: Doornroosje krijgt vanaf 2016 35.000 euro minder, LUX 36.000, de bibliotheek 100.000, de Keizer Karelpodia 58.000, Museum Het Valkhof 55.000 en De Lindenberg 66.000. De zes instellingen ontvangen nu jaarlijks samen ruim 14 miljoen euro aan subsidie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie