HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederlands Uitgeversverbond verbaasd over abonnementen met e-readers
15-07-2015
Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) is verbaasd over de activiteiten van de Bibliotheken Rivierenland en Assen met betrekking tot abonnementen met e-readers die toegang geven tot titels van het landelijke e-bookplatform.
Martijn David, algemeen secretaris van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) binnen het NUV, denkt dat deze activiteiten indruisen tegen de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) en voorbij gaan aan de afspraken die er zijn gemaakt tussen uitgevers en de Koninklijke Bibliotheek (KB).
‘We stellen dus serieuze vragen bij de toelaatbaarheid hiervan, en ook over de eventuele gevolgen die dit voor uitgevers gaat hebben inzake hun overeenkomsten met de KB. Die vragen zullen wij de juiste instanties stellen,’ aldus David.
Zoals bekend onderhandelt de KB met individuele uitgevers over het e-book-aanbod (via het e-bookplatform en de app Vakantiebieb). Uitgevers bepalen welke e-books tegen welke condities door de KB mogen worden uitgeleend.

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) prijst op haar website de initiatieven van beide bibliotheken en zegt dat hiermee de B-reader, naast de Nationale Bibliotheekpas en de Nationale Bibliotheekcatalogus een speerpunt in de VOB-strategie 2012-2016 (pdf), terug is van weggeweest.
De B-reader veroorzaakte in 2012 opschudding, vooral ook binnen de branche zelf, omdat hij niet voorkwam in de door de leden aanvaarde versie van de strategienota, maar was ingebracht door de redacteur/vormgever van de externe versie. De VOB verving dit speerpunt door andere activiteiten ter versterking van het ondernemerschap van bibliotheken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Neil Brocks
21-7-2015 10:30
Toen de NUV de vragen bij de juiste instanties ging stellen, zouden ze toen ook bij Rivierenland zelf zijn geweest ?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie