HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCW tikt Bibliotheek Rivierenland over abonnementen op de vingers
16-07-2015
Minister Jet Bussemaker van OCW heeft, bij monde van haar directeur Media en Creatieve Industrie Hermineke van Bockxmeer, de Raad van Toezicht en de directie van de Bibliotheek Rivierenland op de vingers getikt in verband met de abonnementen met e-readers die toegang geven tot titels van het landelijke e-bookplatform.
In haar brief van 16 juli schrijft zij dat de Koninklijke Bibliotheek (KB) landelijk afspraken maakt met uitgevers en dat dezen erop moeten kunnen vertrouwen dat deze afspraken namens de collectiviteit van het openbare bibliotheekwerk ook op individueel niveau worden nagekomen. ‘Met het digitale aanbod van Rivierenland stelt uw bibliotheek tarieven vast voor het uitlenen van e-content. De bevoegdheid daarvoor ligt echter bij de KB, in samenspraak met de minister van OCW,’ aldus de brief. En: ‘Uw digitale abonnementen zijn het resultaat van een eenzijdig actie van de Bibliotheek Rivierenland zonder instemming van direct belanghebbenden. Ik adviseer u daarom dringend hierover op zeer korte termijn in overleg te treden met de VOB, de KB en de brancheorganisatie van uitgevers en tot die tijd het e-readerabonnement stop te zetten.’

Bibliotheekblad.nl meldde 15 juli dat het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) verbaasd is over de abonnementen van Rivierenland en vragen bij ‘de juiste instanties’ wilde stellen. In dit bericht wordt ook gemeld dat de VOB het initiatief van Rivierenland (en Assen) prijst en spreekt over de terugkeer van de B-reader.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Kris De Winter
17-7-2015 09:50
Ik snap de ophef niet goed. Als ik het aanbod van Rivierenland bekijk gaat het om een e-reader die je 'gratis' krijgt bij een abonnement op de bib. Een beetje zoals je een 'gratis' telefoon krijgt bij een mobiel abonnement. Over de tatieven voor een uitlening van e-books wordt niet gesproken.

Die informatie mis ik trouwens op zowel de Rivierenlandwebsite als de nationale e-books website. Ik ben niet 100% vertrouwd met het model van het Nederlandse e-boeken aanbod en vind het vreemd dat een basisvraag als 'wat kost het' niet terug te vinden is op http://veelgestelde-vragen.bibliotheek.nl/ of op de individuele bibliotheekwebsites die ik gauw even bekeken heb.

 
Kris De Winter
17-7-2015 09:56
Aha, was even te snel met de vorige reactie. Zie dat na een klik op 'klik hier voor meer vragen' op de nationale site toch een uitleg over de kostprijs te vinden is. Gratis dus voor bib-leden. Dan blijft het argument overeind dat de bib Rivierenland niet zelf de tarieven voor uitlenen van e-books bepaalt, ze bepalen enkel het tarief voor een bibliotheekabonnement en als je een langlopend abo neemt geven ze je een e-reader kado.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie