HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Den Haag en Veenendaal openen kleine strandbiebs
27-07-2015
De Bibliotheek Den Haag heeft een kleine ‘pop-up bibliotheek’ geopend in strandtent De Staat op het Scheveningse strand. Ook Bibliotheek Veenendaal is deze zomer op het plaatselijke stadsstrand aanwezig met een minibieb.
Bibliotheken Den Haag en Veenendaal openen kleine strandbiebs
In de Scheveningse minibieb zijn de 25 voor de ECI Literatuurprijs 2015 genomineerde titels op de longlist te leen.

Ook in Veenendaal is deze zomer vanaf juli door de bibliotheek een strandbieb geopend, op het tijdelijke stadsstrand bij de Brouwersgracht. Wie een boek of tijdschrift niet uit kan lezen, kan deze eventueel ook mee naar huis nemen.

De eerste strandbibliotheken verschenen zo'n 10 jaar geleden op de Nederlandse stranden. Inmiddels zijn alleen nog die in Makkum en Katwijk in de zomer operationeel. Het voortbestaan van de strandbieb in Katwijk heeft lang aan een zijden draadje gehangen. In 2012 was er reeds sprake van dat het initatief, door bezuinigingen, met ingang van 2013 niet meer voortgezet zou kunnen worden, maar een protestactie leidde er mede toe dat er in 2013 toch nog een vervolg kwam. In de zomer van 2014 leek het definitieve einde echter toch gekomen toen Bibliotheek Katwijk er niet in slaagde de financiering van de strandbieb rond te krijgen. Dit jaar is het dankzij sponsors als Fonds 1818 en Libra Energy B.V. toch weer gelukt om een strandbibliotheek (door Bibliotheek Katwijk een 'lees- en activiteitenhuis op het strand' genoemd) te openen. In de strandbibliotheken van Makkum en Katwijk kunnen door strandgangers niet alleen boeken geleend worden, ook worden er de hele zomer door activiteiten georganiseerd, zoals een workshop fotografie, een cursus striptekenen, improvisatietheater, schat zoeken met metaaldetectoren et cetera.

Enkele jaren geleden waren er langs de Nederlandse kusten 's zomers zo'n 15 strandbibliotheken actief, maar met name door het afbouwen van provinciale subsidies zijn de meeste daarvan inmiddels weer opgeheven. Een korte geschiedenis van de Nederlandse strandbibliotheken is te vinden op het weblog van Jeanine Deckers.

In Vlaanderen zijn in de zomer strandbibliotheken te vinden op de stranden van De Haan, Nieuwpoort en Zeebrugge.

Foto: Strandbibliotheek Veenendaal (met dank aan Bibliotheek Veenendaal)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie