HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Haagse Schilderswijk heropent na twee jaar op 18 september als 'participatiebibliotheek'
04-08-2015
De eerder aangekondigde heropening van de Haagse bibliotheekvestiging in de Schilderswijk is nu gepland op 18 september. De Bibliotheek Den Haag spreekt van een 'particpatiebibliotheek', vanwege de grote mate van inbreng van de bewoners van de wijk.
Tot de sluiting van Bibliotheek Schilderswijk - en vijf andere wijkbibliotheken - was in 2011 besloten in het kader van de bezuinigingen die onder andere gerealiseerd moesten worden met het 'Spreidingsplan Haagse Bibliotheken'. De Schilderswijk kreeg een kleinere, door vrijwilligers gerunde, buurtbibliotheek ter vervanging van de in 2013 gesloten wijkbibliotheek. In februari 2014 besloot de Haagse gemeenteraad de vestiging in de Schilderswijk weer te heropenen als een volwaardige wijkbibliotheek, na protesten uit de wijk. In januari 2015 werd duidelijk dat de vestiging - op dezelfde locatie als voorheen, op de hoek van de Hoefkade en de Koningsstraat - met enige vertraging aan het eind van de zomer of in september definitief weer haar deuren zou openen.

Bibliotheek Den Haag noemt de nieuwe vestiging Schilderswijk 'vernieuwend van opzet' en spreekt van een 'participatiebibliotheek'. 'Het is een bibliotheek waar bewoners een stem hebben bij de invulling van projecten en programma’s; waar ruimte is voor participatie en initiatief. Voor de bibliotheek is partnerschap met bewoners en organisaties in de wijk leidend. Al vanaf het begin, bij de invulling van de bibliotheek, hebben bewoners meegedacht. Een van hun wensen was om een divers medewerkersteam samen te stellen, met daarin bijvoorbeeld ook wijkbewoners. Daaraan is gehoor gegeven. Zo hebben enkele medewerkers die al jaren in de wijk wonen en als kind zelf boeken haalden bij deze bibliotheek, nu hun favoriete baan gevonden. De nieuwe bibliotheek Schilderswijk is kortom een participatiebibliotheek, voor en door de Schilderswijk. Gericht op ontwikkeling in de breedste vorm,' aldus Bibliotheek Den Haag


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie