HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stadtbibliothek Köln Duits Bibliotheek van het Jaar
12-08-2015
De bibliotheek van Keulen is door het Deutsche Bibliotheksverband (dbv) gekozen tot 'Bibliothek des Jahres 2015'. De Keulse bibliotheek krijgt de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 25 oktober 2015, in Duitsland Tag der Bibliotheken.
De Stadtbibliothek Köln krijgt de prijs toegekend vanwege de moedige keuze om de laatste jaren volop in te zetten op innovatieve ontwikkelingen. De Stadtbibliothek Köln stelt bij al haar activiteiten de gebruiker centraal en heeft zich zo een niet te negeren plaats in de Keulse gemeenschap verworven, aldus het Deutsche Bibliotheksverband. In weerwil van een moeilijke budgettaire situatie, ongunstige ruimtelijke condities en beperkte middelen slaagt de Keulse bibliotheek hierin door de grote inzet van het personeel en door hechte samenwerking met de creatieve en technologiesector.
Met haar vertaling van het nieuwe strategische concept, gericht op een duidelijke doelgroepenoriëntatie, naar een zeer consistent en gevarieerd aanbod kan de Keulse bibliotheek als een voorbeeld dienen voor andere bibliotheken, aldus de jury.

De jury benadrukt met name de belangrijke rol die de Kölner bibliotheek speelt als ontmoetingsplek in de wijk en als creatief trefpunt. Het is een plaats waar mensen zich goed voelen en bewijst welk een belangrijke waarde zij als publieke ruimte binnen toekomstige stadsontwikkelingsplannen kan hebben.
Samenwerking, openheid en participatie zijn voor de Keulse bibliotheek belangrijke waarden binnen haar programma (pdf) en de bibliotheek slaagt er uitgaande van die waarden in als merk met een duidelijk eigen gezicht naar buiten te treden en zo nieuwe doelgroepen aan te spreken, zo stelt de jury.

De enorme stijging van de gebruikscijfers met 60 procent sinds de invoering van het nieuwe concept in 2008 - een groei die elders over het algemeen alleen gehaald wordt na ingebruikname van een nieuw gebouw - bewijst welk potentieel er sluimerend in bibliotheken verborgen kan liggen, aldus de jury. Met haar innovatieve en consistente aanpak zal het de bibliotheek ook lukken de ingrijpende renovatie van de centrale bibliotheek tot een succes te maken, zo denkt de jury.

De titel Bibliothek des Jahres wordt dit jaar voor de zestiende keer toegekend. Vorig jaar won de Deutsche Zentralbibliothek für Wirtschaftswissenschaften en in 2013 de Stadtbibliothek Stuttgart. (Over de Stadtbibliotheek Stuttgart verschenen in 2012 en 2013 artikelen in Bibliotheekblad)
Voor een overzicht van alle winnaars vanaf 2000, zie de website van het Deutsche Bibliotheksverband.

Zie ook het blog van Stadtbibliothek Köln naar aanleiding van de toekenning van de titel.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie