HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Biblionet Groningen en Bibliotheek Maassluis genomineerd voor Nationale Alfabetiseringsprijs
18-08-2015
Het leesbevorderingsproject Scoor een Boek! van Biblionet Groningen is genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijs. Ook de Bibliotheek Maassluis / Midden-Delftland (MM) is genomineerd, met haar taallessen in het kader van het Taalhuis. Op 7 september zullen de winnaars bekendgemaakt worden.
De jury heeft uit ruim 50 aanmeldingen 9 kandidaten genomineerd in de categorieën Taalscholing, Agendering en Preventie. Het Biblionet-project Scoor een Boek! is genomineerd in de categorie Preventie (van taalachterstanden). Het Taalhuis van Bibliotheek MM is genomineerd in de categorie Taalscholing.

Het publiek bepaalt door te stemmen via www.tijdvoortaal.nl welke projecten binnen de drie categorieën de Alfabetiseringsprijs winnen. De winnaar in elke categorie krijgt een geldprijs die ten goede moet komen aan het project.
De winnaars worden op 7 september bekendgemaakt bij de start van de door Stichting Lezen & Schrijven georganiseerde Week van de Alfabetisering.

Op de stempagina van de Nationale Alfabetiseringsprijs wordt over Scoor een Boek! onder andere gesteld: 'Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor leerlingen uit groep 5 en 6 van het primair onderwijs. Het combineert lezen met sport, want… scoren kun je overal! (...) Ook de resultaten laten zien dat Scoor een Boek! scoort. In vier jaar tijd is het aantal deelnemende gemeenten verzevenvoudigd, het aantal leerlingen vertienvoudigd en het aantal gelezen boeken zelfs bijna verzestienvoudigd! Het is bekend dat jongens achterblijven bij meisjes op het gebied van lezen. Door Scoor een Boek! te koppelen aan voetbal en FC Groningen, worden juist de jongens extra aangesproken. Hun motivatie om te lezen – een belangrijke oorzaak van het achterblijven – wordt vergroot. Met Scoor een Boek! laat de Bibliotheek kinderen ervaren hoe leuk het is om te lezen.'

Bibliotheek MM is samen met het ROC Albeda College genomineerd voor het project Taalles in het Taalhuis. Op de website van de Week van de Alfabetisering wordt over dit project onder andere gemeld: 'Het ROC en de Bibliotheek MM stimuleren samen met de andere leden van het Taalfront Maassluis, door middel van taallessen de geletterdheid van inwoners van Maassluis. Bij dit project gaat het om een traject van een jaar (40 weken, exclusief vakanties) waarbij cursisten 3 klokuren per week lessen gaan volgen. Elke cursist zal via het Taalhuis (dat onderdak heeft gevonden bij de Bibliotheek MM) een taalmaatje toegewezen krijgen. Cursisten kunnen in het Taalhuis zelfstandig en onder begeleiding van zijn / haar taalmaatje oefenen. De lessen worden door professionele docenten van het ROC gegeven. De Bibliotheek draagt zorg voor de leslocatie.'

Zie over het project Scoor een Boek! ook de artikelen en berichten op bibliotheekblad.nl van 4 februari 2015, 23 december 2013 en 12 maart 2012.

De Week van de Alfabetisering vindt plaats van 7 tot en met 13 september. Voor meer informatie, zie de website.

In 2011 won Schunck* Heerlen een alfabetiseringsprijs met het project Boek1boek. In 2009 won Biblionet Groningen ook al een alfabetiseringsprijs, met het project Leesmeter (zie dit artikel - pdf)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Wytse Noordhof
26-8-2015 16:02
Is het bij de redactie bekend dat een van de freelance cartoonisten van Bibliotheekblad
OOK genomineerd is voor deze prijs?

Het is de striptekenaar Michiel van de Vijver uit Nijmegen.
Hij maakte samen met een collega zeer interessante (en geestige!) strips op leesnieveau.

Hij staat samen met zijn collega Gerben in de rubriek PREVENTIE van de hierboven genoemde website vermeld. Plus een filmpje. Kijk maar.

Ik vind het een vermelding in uw nieuwsrubriek waard!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie