HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaams proeftuinproject voor digitaal depot
19-08-2015
De Vlaamse Erfgoedbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en Bibnet krijgen een projectsubsidie van de Vlaamse overheid om, aan de hand van een proeftuinproject, een concrete oplossing uit te werken voor het systematisch verzamelen en duurzaam bewaren van e-publicaties van commerciële uitgeverijen.
Bedoeling van het traject is om een concrete oplossing uit te werken voor het systematisch verzamelen en duurzaam bewaren van een beperkte groep e-publicaties, gepubliceerd door commerciële uitgeverijen in de Vlaamse regio. Het kan dienen als een opstap naar een wettelijke of uitgebreide strategie op de lange termijn, aldus de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Aan het proefproject ligt een onderzoek ten grondslag waarbij is gekeken naar de haalbaarheid van een 'aanvullend deponeringskader' voor het toenemende aantal digitale publicaties. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek meldt daarover: 'Een wettelijk depot is de verplichting voor uitgevers om van al hun publicaties tenminste één exemplaar bij de nationale bibliotheek te deponeren. In 19 van de 28 lidstaten van de Europese Unie geldt dit inmiddels ook voor online publicaties. In België is dat nog niet het geval. Een specifiek Vlaamse regelgeving is er evenmin. Een gecoördineerd beleid rond het systematisch verzamelen en beheren van born-digital publicaties ontbreekt dus. Daardoor ontstaat een "zwart gat" in ons cultureel patrimonium. (...) Iedereen is het erover eens dat er ook bij ons een systematisch verzamel- en bewaarbeleid nodig is, om te vermijden [dat] we ons collectieve geheugen verliezen. Bovendien dringt de tijd: steeds meer publicaties verschijnen alleen nog online en worden dus niet meer op papier verzameld.'

In het kader van het proeftuinproject moet nu dus een concrete oplossing uitgewerkt worden die kan dienen als een opstap naar een wettelijke of uitgebreide strategie op de lange termijn.

Het rapport, getiteld Deponering van digitale publicaties uit Vlaanderen. Een haalbaarheidsonderzoek door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in opdracht van de Vlaamse overheid, is te vinden op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie