HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB doet oproep voor indienen voorstellen Nationale Bibliotheekcongres
27-08-2015
De Koninklijke Bibliotheek (KB) roept het veld op voorstellen in te dienen voor het Nationale Bibliotheekcongres, dat op 9 december zal plaatsvinden in Eindhoven.
De KB roept op tot het indienen van onderwerpen voor debat, tot het delen van vragen of ervaringen en tot het doorgeven van namen van mogelijke sprekers.

Een programmaraad zal de voorstellen selecteren die aansluiten bij de thema’s van het congres. Als een voorstel geselecteerd wordt, krijgt de indiener ervan de kans deze uit te voeren.

Men kan zich bij het indienen van voorstellen laten inspireren door de vier programmalijnen die het  Nationale Bibliotheekcongres vorm zullen geven, zo suggereert de KB:

1 Bits and Bytes. De Bibliotheek: thuis in het digitale tijdperk
Hieronder vallen onder andere onderwerpen als de nationale digitale Bibliotheek, e-books, makerspaces, linked data en onderzoek naar big data.
2. Vakvaardigheid Voorop. De Bibliotheek: informatiespecialist van de toekomst
Binnen deze programmalijn gaat het over de vraag: Over welke vaardigheden en kennis moet je als informatiespecialist in 2015 beschikken in het licht van de huidige maatschappelijke en technologische ontwikkelingen?
3 Iedereen inclusief. De Bibliotheek: nieuwe doelgroepen, nieuwe communities, nieuw beleid
Binnen deze programmalijnen gaat het over hoe allerhande uiteenlopende doelgroepen en communities aan de bibliotheek te verbinden, laaggeletterden, jongeren, senioren, hoogopgeleiden, zzp’ers en kunstenaars. Hoe ontwikkelen bibliotheken samen met hen nieuwe producten en diensten?
4 Stralend middelpunt. De Bibliotheek: het kloppend hart van de samenleving
Binnen deze programmalijn staat centraal de samenwerking met (lokale) organisaties, zoals  onderwijs-, zorg- en kunst- en cultuurinstellingen of het toerisme.

Daarnaast is het echter ook mogelijk een voorstel in te dienen dat niet aansluit bij een van deze vier programmalijnen. Dat voorstel krijgt dan een plaats in de vijfde programmalijn: 'Out of the box. De Bibliotheek: altijd verrassend'

Indienen van voorstellen is mogelijk tot 25 september via het formulier op de website van het Nationale Bibliotheekcongres.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie