Volksuniversiteit Zevenaar wil toch meedoen met fusie Bibliotheek Liemers, Musiater en Liemers Museum
28-08-2015
De Volksuniversiteit Zevenaar wil zich toch aansluiten bij de fusie van Bibliotheek Liemers, Musiater en Liemers Museum tot één culturele organisatie. Eerder dit jaar werden de fusieplannen door de ledenvergadering van de Volksuniversiteit nog afgewezen.
In 2013 werd besloten tot een fusie tussen genoemde instellingen, die vanaf 1 januari 2016 verder zouden moeten gaan als één culturele organisatie. Bibliotheek Zevenaar, de hoofdvestiging van Bibliotheek Liemers, de Volksuniversiteit en het Liemers Museum zouden onderdak moeten vinden in het zogeheten BAT-gebouw, een voormalige fabriekshal van sigarettenfabriek BAT. Muziekschool en theater Het Musiater blijft gehuisvest in haar huidige onderkomen, maar gaat wel op in de organisatie.

In mei van dit jaar bleek tijdens een ledenvergadering echter dat er binnen de vereniging Volksuniversiteit Zevenaar niet voldoende steun bestond voor het opheffen van de vereniging en daarmee het opgaan in de nieuwe organisatie. Weliswaar constateerden ook de tegenstanders van de fusie dat de Volksuniversiteit al jaren achteruit holt, van 4000 cursisten enkele jaren geleden naar 2000 nu, toch meende men nog perspectief te zien in een zelfstandige status.

Het afstemmen van het fusiebesluit leidde tot het opstappen van een deel van het bestuur. De Volksuniversiteit zag zich gedwongen om zich terug te trekken uit de fusiegesprekken.
Volgens tijdelijk directrice Joke Koenen gisteren in de Gelderlander staat het voortbestaan van de Volksuniversiteit echter op het spel en is fuseren de enige optie. Op 23 september staat een nieuwe ledenvergadering gepland waar een nieuw bestuur de fusieplannen weer ter stemming zal brengen.

De fusie wordt mede ingegeven door grote bezuinigingen op de vier instellingen door de gemeenten Zevenaar en Duiven.

De laatste jaren is er geregeld sprake van fusies waarbij bibliotheken en volksuniversiteiten betrokken zijn. Zo zijn met ingang van dit jaar Bibliotheek Arnhem en Volksuniversiteit Arnhem officieel gefuseerd.
In 2012 maakte Volksuniversiteit Friesland een herstart  binnen Bibliotheken Midden-Fryslân en per 1 januari 2013 zijn Theek 5 en Volksuniversiteit Oosterhout gefuseerd. Al in 2008  ging de Volksuniversiteit Leiden, mede vanwege een bezuinigingsopgave, samen met de bibliotheken Leiden en Leiderdorp, Het Leidse Volkshuis en Muziekschool Leiden in BplusC, een fusie die door BplusC-directeur Willem van Moor in 2012 nog de redding voor de Volksuniversiteit genoemd werd, aangezien er weer positieve cijfers genoteerd konden worden.
Rijnbrink besloot echter per 1 augustus dit jaar de stekker uit Volksuniversiteit Stedendriehoek te trekken, die in 2012 onderdak had gevonden bij Rijnbrink.