HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Haagse Schilderswijk geopend
21-09-2015
Op 18 september heeft wethouder Joris Wijsmuller van Den Haag de nieuwe bibliotheek in de Schilderswijk geopend. De wijkbibliotheek onderscheidt zich door een ruim educatie-aanbod dat tot stand is gekomen in samenspraak met de wijkbewoners.
Nieuwe bibliotheek Haagse Schilderswijk geopend
Vanaf het begin hebben wijkbewoners meegedacht over de invulling van de bibliotheek. De uitkomst is een samenwerking tussen het team, de wijk en verschillende partners: een bibliotheek voor en door de wijk, zo stelt Bibliotheek Den Haag.

Naast de traditionele diensten biedt de nieuwe bibliotheek een ruim educatie-aanbod. Zo zijn er straks sollicitatietrainingen, kunnen jongeren er terecht in een medialab en geven maatschappelijke partners voorlichting en hulp. Ook zoekt de bibliotheek nauwe samenwerking met het onderwijs. Klassen kunnen de bibliotheek bezoeken om lessen te volgen op het gebied van taal, lezen en mediawijsheid. Bibliotheek Den Haag spreekt verder over spreekuren van onder meer de Haagse Wetswinkel, de politie, Haagwonen en hulp bij het invullen van (overheids)formulieren. Ook heeft de bibliotheek werkervaringsplekken gecreëerd.

Overigens is het misschien juister te spreken van een heropening van de vestiging in de Schilderswijk, aangezien er tot 2013 een wijkbibliotheek in de Schilderswijk aanwezig was, die echter in dat jaar vanwege bezuinigingen dicht moest. In februari 2014 besloot de Haagse gemeenteraad de vestiging in de Schilderswijk weer te heropenen als een volwaardige wijkbibliotheek, na protesten uit de wijk. In januari 2015 werd duidelijk dat de vestiging - op dezelfde locatie als voorheen, op de hoek van de Hoefkade en de Koningsstraat - na de zomer weer haar deuren zou openen. Bibliotheek Den Haag sprak toen van een 'participatiebibliotheek'

Het ontwerp voor de vernieuwde Bbliotheek Schilderswijk is van de architectencombinatie +31ARCHITECTS en Millie’s, die in een persbericht over hun ontwerp melden:  'De bibliotheek is tegenwoordig niet meer alleen een plek om boeken uit te lenen, maar heeft een bredere sociale en ondersteunende functie. Deze verandering is niet alleen te zien aan de extra functies en ruimtes maar ook aan het grote aanbod aan ontworpen ondersteunende functies van partners en instellingen (Servicepunt, Art-S-Cool, Fablab, de Einder, Haag Wonen, Wetwinkel) die de bezoekers op allerlei gebieden kunnen ondersteunen.(...) Het gehele interieur is licht en ruimtelijk van opzet. Er is zelfs nagedacht om ook de in onbruik geraakte prachtige ruimte van de binnentuin bij de functie van de bibliotheek te betrekken. Dit zorgde ervoor dat de tuin ook meegenomen werd in plannen van de verbouwing.'

Beeldmateriaal met dank aan +31ARCHITECTS.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie