HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Oldambt verkiest Biblionet Groningen boven Questum
23-09-2015
Ook de komende vijf jaar zal Biblionet Groningen de bibliotheken in de gemeente Oldambt blijven exploiteren. Behalve Biblionet was ook Questum in de race voor het uitvoeren van de bibliotheekfunctie in de gemeente Oldambt. Het Oldambtster college lijkt nu echter toch te kiezen voor voortzetting van de samenwerking met Biblionet.
Het college van Oldambt moet het besluit formeel nog nemen, maar volgens het Dagblad van het Noorden heeft wethouder Bard Boon reeds aangegeven de komende jaren verder te willen met Biblionet Groningen.

De Oldambster bibliotheken (vestigingen in Winschoten, Finsterwolde en Midwolda en afhaalpunt in het gemeentekantoor in Scheemda) zouden zich volgens Boon dan meer moeten gaan inzetten op het gebied van de aanpak van laaggeletterdheid, in Noordoost-Groningen, met 50.000 mensen die nauwelijks kunnen lezen en schrijven, een groot probleem. 'Wij vinden dat eigenlijk iedereen moet kunnen lezen en schrijven. We hebben het daarom tot een speerpunt gemaakt. Ook willen we dat ouders kinderen meer voorlezen. Kortom, er ligt veel werk op Biblionet te wachten,' aldus wethouder Boon in het Dagblad van het Noorden. De wethouder heeft er bij Biblionet op aangedrongen om samenwerking te zoeken met veel maatschappelijke partijen, zoals stichting Welzijn Oldambt en scholen in de gemeente.

Het college van de gemeente Oldambt had eind 2014 zowel aan Biblionet Groningen als aan bureau Questum opdracht gegeven om een notitie op te stellen over het bibliotheekwerk vanaf 1 januari 2016, zo bleek uit een besluitenlijst (pdf) van 9 december 2014.
Het college heeft dus besloten toch niet met Questum in zee te gaan. Het voorstel van Questum was ook goed, maar zou volgens wethouder Boon te veel financiële onzekerheden met zich mee brengen. Questum wilde het aantal vierkante meters van de bibliotheek in theater De Klinker indikken en die vierkante meters elders weer inzetten, aldus het Dagblad van het Noorden.

De gemeente Oldambt heeft de laatste jaren ongeveer 25% bezuinigd op het bibliotheekwerk. De vestiging in Scheemda is op 19 december 2014 gesloten en maakte plaats voor een bibliotheekafhaalpunt in het gemeentekantoor. Al eerder werden vestigingen in kleinere kernen als Bad Nieuweschans en Nieuwolda gesloten.
Het is echter niet de bedoeling dat er nog verder bezuinigd wordt op de bibliotheekvestigingen in Winschoten, Midwolda en Finsterwolde. 'Daar tornen we niet aan. Hoewel we niet gaan indexeren,' aldus wethouder Boon in het Dagblad van het Noorden.

Eerder dit jaar koos ook de gemeente Schagen ervoor in zee te gaan met de bestaande aanbieder, KopGroep Bibliotheken, en niet met Questum, dat eveneens een voorstel had gedaan voor uitvoering van de bibliotheekfunctie in Schagen.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie