HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Margot Bosch: bibliotheek zichtbaar laten zijn
29-09-2015
We gooien de knuppel maar meteen in het hoenderhok: is Margot Bosch een bibliothecaris? Kan ze wel meedingen naar de titel Beste Bibliothecaris van Nederland? De vele collega’s die haar voordroegen hadden er kennelijk geen enkele moeite mee en als zelfs Jos Debeij – die al jaren met haar samenwerkt - vindt dat zij als geen ander voor die titel in aanmerking komt, wie durft er dan nog aan te twijfelen? Margot heeft een rijke werkervaring op het gebied van communicatie en ze heeft een echt hart voor literatuur, cultuur en informatieoverdracht. Zij studeerde in Amsterdam Frans en Communicatiewetenschap en was zowel binnen het bedrijfsleven als bij (semi-) overheidsinstellingen verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van communicatieplannen. De laatste jaren specialiseerde ze zich met name op het gebied van het gebruik van sociale media in de communicatie. 
Margot Bosch: bibliotheek zichtbaar laten zijn
Zij raakte betrokken bij de VOB in het kader van de invoering van de nieuwe huisstijl en de opzet van een landelijk model voor de bibliotheekwebsites. Inmiddels werkt ze voor de KB, waar ze zich richt op de vraag hoe ervoor gezorgd kan worden dat de bibliotheek ook in de toekomst nog relevant en zichtbaar blijft. Een prima manier om de bibliotheek zichtbaar te laten zijn, is via de sociale media. Zo wordt niet alleen de digitale dienstverlening van de bibliotheek ondersteund, maar worden ook de fysieke bibliotheken onder de aandacht gebracht en gepromoot. Met een team van bibliothecarissen uit het hele land, die Margot enthousiasmeert en coördineert, worden de sociale kanalen van het corporate account van 08.00 tot 22.30 uur, zeven dagen per week, op een kwalitatief hoog niveau voorzien van informatie. De klacht dat bibliotheken zo slecht zichtbaar zijn, gaat in ieder geval voor de sociale media niet meer op.

Dat Margot zich als relatieve buitenstaander helemaal thuisvoelt in de branche en door haar collega’s zeer gewaardeerd wordt komt door haar persoonlijkheid en haar bijzondere mix van kennis en vaardigheden. Wat zegt ze er zelf over? ‘Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te bedenken en mensen daarvoor geïnteresseerd te maken. Ik hoor vaak dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt. Ik houd van hard werken. Ik zie vaak mogelijkheden en oplossingen. Ik ben dol op mijn team van veertig bibliothecarissen uit het hele land. Werken met hen en met mijn directe collega’s inspireert mij iedere dag. Ik geef niet snel op en ben heel leergierig en deel ook graag mijn kennis en ervaring met anderen.’

Margot Bosch verdient haar nominatie voor de verkiezing Beste Bibliothecaris van Nederland 2015 voor haar eigen manier van werken, maar ook als aanmoediging voor de vele neveninstromers die – ook bij gebrek aan een bibliotheekopleiding - de bibliotheekbranche gelukkig komen versterken. Bibliothecaris, of dat nu ‘de beste’ is of niet, is een titel die Margot met veel plezier draagt!

Tekst: Wendy de Graaf
Foto:  Jørgen Koopmanschap

Margot Bosch stelt zichzelf voor in dit filmpje.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie