HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nijkerk: brede maatschappelijke discussie over waarde bibliotheek
13-10-2015
Een ‘brede maatschappelijke discussie’ moet in de gemeente Nijkerk uitwijzen hoe groot de maatschappelijke waarde van de openbare bibliotheek is en of deze waarde groot genoeg is om minder te bezuinigen dan de 250.000 euro (bijna een derde van de subsidie) waartoe besloten is.
Dat antwoordt bibliotheekdirecteur Roel Zuidhof op de vraag hoe het afgelopen is met de handtekeningen die via een burgerinitiatief aan de gemeente waren aangeboden, met het verzoek een referendum te houden over de bezuinigingen op de bibliotheek. Bibliotheekblad.nl berichtte daar 21 april over.

Zuidhof meldt dat een referendum, waar voor het eerst in de gemeentegeschiedenis om gevraagd was, afgewezen werd, omdat er in de desbetreffende raadsvergadering een motie werd aangenomen met het verzoek de bezuinigingen op de bibliotheek onderdeel te laten zijn van een brede maatschappelijke discussie. Ook was door middel van een amendement het bezuinigingsbedrag van 250.000 euro voor één jaar (2016) teruggebracht naar 100.000 euro. ‘In 2017 krijgen we alsnog de volle laag met 250.000 euro aan bezuiniging. Tenzij de brede maatschappelijke discussie uitwijst dat de bibliotheek zulke maatschappelijke meerwaarde heeft voor de inwoners van de gemeente Nijkerk dat de bezuiniging lager kan uitvallen,’ zo zegt Zuidhof.

‘Inkoopregime’

Tijdens de werkconferentie "Koers bepalen!' op 27 mei vertelde Roel Zuidhof al dat de bibliotheek per 1 januari geen subsidie meer zal ontvangen, maar samen met vijf andere instellingen onder een zogeheten 'inkoopregime' zal vallen. ‘Het budget van de bibliotheek is voor drie jaar vast, daarna is het budget ook beschikbaar voor de andere instellingen. Het hangt dus af wat de gemeente gaat inkopen. Dat weet zij zelf nog niet goed, dus dat wordt een spannend proces. Ook de samenwerking met de andere vijf instellingen wordt een uitdaging, want dat zijn typische welzijnsinstellingen en die komen van een andere planeet dan de bibliotheek,’ vertelt Zuidhof.

Nieuw college
Op 30 juni viel het college van B&W, bestaande uit CDA, ChristenUnie/SGP en VVD, omdat de VVD met de oppositie meestemde over de zondagsopenstelling van winkels. Op 22 september is er in Nijkerk een nieuw college aangetreden, bestaande uit De Lokale Partij, PRO21 (combinatie D66, PvdA en GroenLinks) en de VVD. Voor het eerst sinds vijftig jaar zitten CDA en ChristenUnie/SGP niet meer in een college.
Zuidhof: ‘Inmiddels wil iedereen in Nijkerk een referendum over zondagsopenstelling en behoud van zwembaden (het buitenbad werd gesloten op het moment dat het zomer werd). Kortom, iedereen is wakker geschud. Het referendum over de zondagsopenstelling is afgewezen door de nieuwe coalitie (die maar een meerderheid van één stem heeft) en de besluitvorming vindt deze maand plaats. De verwachting is dat de koopzondag er voor de feestdagen door zal zijn. Kortom: genoeg te doen in het politieke spectrum. De bibliotheek moet nu 100.000 euro aan bezuinigingen opvangen, met naar alle waarschijnlijkheid nog eens 150.000 euro er achteraan. Een flinke reorganisatie is onontkoombaar en daar wordt nu aan gewerkt. Ondertussen wordt de Nijkerkse vestiging voorbereid op de komst van de inwoning van de welzijnsorganisatie, een gebiedsteam en Vluchtelingenwerk.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie