HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Kalmthout opent Bibpunten in welzijnsinstellingen
14-10-2015
Bibliotheek Kalmthout heeft op maandag 12 oktober twee zogeheten Bibpunten geopend: één in het gebouw van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en een tweede in het Huis van het Kind, in de consultatieruimte van Kind & Gezin. Het Bibpunt in het OCMW is een primeur voor Vlaanderen.
Bibliotheek Kalmthout opent Bibpunten in welzijnsinstellingen
Bibpunten zijn nieuw in Kalmthout en bestaan naast de klassieke bibliotheekgebouwen (Bib Kalmthout en jeugdbib Nieuwmoer). Met de Bibpunten wil Bibliotheek Kalmthout via een aangepaste dienstverlening zelf actief moeilijk bereikbare doelgroepen opzoeken.

In de Gazet van Antwerpen stelt Jan Collet, directeur Bibliotheek Kalmthout, over het initiatief: 'Het bib-punt is een kennismakingspunt. Hier kunnen geen boeken worden ontleend. Het is de bedoeling dat mensen geprikkeld en gestimuleerd worden om de stap naar de bib te zetten. Het OCMW ondersteunt ons hierbij en dat is belangrijk. Voor nog te veel mensen is de drempel naar de bib nog te hoog en dat is jammer. De bib moet van iedereen zijn.'
De bibliotheek bij wijze van toelichting in een persbericht: 'Nog al te vaak mijden maatschappelijk kwetsbare groepen de bibliotheek. Terwijl de bib net een belangrijke rol kan spelen in het verbeteren van hun situatie. "Met dit initiatief richt de bibliotheek zich specifiek op een doelgroep, waarvan we vaststellen dat ze op eigen kracht moeilijk de weg vinden," aldus Jan Collet, bibliothecaris. Patricia Coucheir, diensthoofd maatschappelijke dienstverlening van het OCMW: “Met de maatschappelijk werkers van het OCMW werden er bovendien afspraken gemaakt om geïnteresseerden naar de bib te leiden.”

Het Bibpunt dat is ondergebrachtt in de wachtruimte van OCMW Kalmthout behelst een prentenboekenmeubel met boekjes voor kleine tot iets minder kleine kinderen, een speelhoekje en een folderrek. Zowel in kleurgebruik als inrichting wordt verwezen naar de huisstijl die de bibliotheek gebruikt in zijn eigen kinder- en jeugdhoek. Een tweede, kleiner, Bibpunt is geopend in het recent opgerichte Huis van het Kind. De medewerkers van Kind & Gezin doen nu al aan leesbevordering door jonge ouders brochures van Boekbaby’s mee te geven. Ook hier plaatst de bibliotheek een peuterboekenmeubel met een assortiment boekjes, waaronder knisper-, bad- en stoffenboekjes. Het doel blijft hetzelfde: mensen de weg naar de bib vergemakkelijken, aldus Bibliotheek Kalmthout


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Jan Collet
14-10-2015 19:34
Het is altijd fijn als dat wat je doet, opgepikt en verspreid wordt door de media, in dit geval zelfs door ons "vakblad" (nu ja, website). Dat het bericht anderen mag inspireren.
Voor de Nederlandse collega's die niet zo vertrouwd zijn met de Vlaamse geografie. Het gaat wel degelijk om de gemeente Kalmthout - zoals in het eerste deel van het artikel correct wordt gezegd - en niet om de gemeente Harelbeke. En dus ook om het OCMW van Kalmthout (www.sociaalinfopuntkalmthout.be)  waarmee we prima samenwerken.
Bart Janssen
14-10-2015 20:29
Excuses. Het is inmiddels aangepast in de tekst.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie