HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Landelijk gastlenen van start op 1 januari 2016
22-10-2015
De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Samenwerkende PSO’s Nederland (SPN) hebben onlangs besloten dat landelijk gastlenen per 1 januari 2016 definitief van start kan gaan, nadat de invoering ervan eerder enkele keren is uitgesteld.
De introductie van het landelijk gastlenen heeft onder andere vertraging opgelopen vanwege problemen met het Identity and Access Management (IAM)-systeem. ProBiblio stelt nu in een bericht op haar website: 'De problemen met het laden van lenersgegevens en de aansluiting van bibliotheken op IAM zijn nu opgelost. Dat waren eerder namelijk de belangrijkste redenen om de start uit te stellen.'

Het in september 2014 onder alle bibliotheken verspreide informatiepakket over gastlenen is inmiddels geactualiseerd en zal rond 1 november naar de bibliotheken gestuurd worden, zo meldt ProBiblio.

De geactualiseerde informatieset bevat een implementatieplan, een checklist en een conceptplanning. Verder zijn er nog een communicatie-toolkit, een FAQ (voor klanten en bibliotheken), de handleiding en de inloggegevens per basisbibliotheek.  Er zijn ook twee instructiefilms gemaak: een animatiefilm speciaal voor de klanten en een film voor bibliotheekmedewerkers. Er komt in januari 2016 echter geen grote landelijke campagne, aldus ProBiblio. Wel zal de VOB later landelijk aandacht geven aan deze vorm van gastlenen.

Bij de implementatie van het gastlenen worden twee fasen onderscheiden. Fase 1 houdt in dat de pas van bibliotheek A ook bruikbaar is in B t/m Z, maar dat een lener daar een nieuwe pas krijgt als er een ander bibliotheeksysteem is dan in A. Verder moeten de materialen teruggebracht worden waar ze gehaald zijn. In fase 2 is er geen extra pas meer nodig en mag overal gehaald en teruggebracht worden. Aanvankelijk zou fase 1 op 1 januari 2015 ingaan, toen werd het voorjaar 2015 en naar nu blijkt staat de definitieve start dus gepland voor 1 januari 2016. Over de realisatie/implementatie van fase 2 moeten nog diverse openstaande vraagpunten worden behandeld. Bespreking daarvan is voorzien voor de algemene ledenvergadering van de VOB in december 2015.
In Noord- en Zuid-Holland functioneert sinds 1 januari 2015 een regionale samenwerking aangaande gastlenen waarbij 27 bibliotheken betrokken zijn.
Zie over de voorgeschiedenis van het gastlenen ook deze pagina op de VOB-site en de berichten op deze website van 16 juni 2014, 18 september 2014, 20 november 2014, 10 juni 2015 en 7 juli 2015.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie