HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Assen en theater De Nieuwe Kolk gaan fuseren
29-10-2015
Bibliotheek Assen zal per 1 januari 2017 bestuurlijk fuseren met Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk (DNK), zo maakten de directeuren van beide instellingen vandaag bekend. De bibliotheek en de theater/bioscooporganisatie willen een koepelorganisatie inrichten waarin de gemeenschappelijke activiteiten worden ondergebracht.
De Bibliotheek Assen en het theater en de bioscoop zitten sinds 2012 samen in één gebouw, de Nieuwe Kolk. Begin 2014 bleek uit onderzoek van adviesbureau LAgroup dat de beoogde samenwerking tussen theater/bioscoop en bibliotheek nog niet zo soepel liep als verwacht. Op aandrang van de gemeente werd de samenwerking tussen beide instellingen aangetrokken en verbeterd. Begin dit jaar werd er bijvoorbeeld een team samengesteld dat flexibel bij zowel bibliotheek als theater kan worden ingezet. Ook kondigden beide organisaties  begin dit jaar aan verdere samenwerking te onderzoeken.

Vanaf 1 januari 2017 komt er een nieuwe overkoepelende stichting die de gemeentelijke subsidie ontvangt en boven het theater, de bioscoop en bibliotheek hangt, met een nieuwe raad van bestuur en een raad van toezicht, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De nieuw op te richten koepelorganisatie zal de contractpartner van de gemeente Assen worden en zal beide individuele stichtingen aansturen, die ook afzonderlijk blijven bestaan. Alle formele bestuurlijke besluitvorming valt onder de verantwoordelijkheid van de koepelorganisatie. Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk en de bibliotheek Assen moeten als merk sterker worden door de bestuurlijke fusie. Bibliotheek, bioscoop en theater blijven na de fusie als merken bestaan, maar daar wordt een vierde merk aan toegevoegd voor de gezamenlijke activiteiten. Hierdoor moeten die artistiek en maatschappelijk beter worden. Het vierde merk krijgt een eigen programmering. De bibliotheek en het theater hebben nu al gezamenlijke evenementen als het Boekengala, Dagje De Nieuwe Kolk en het Sinterklaasfeest, aldus het Dagblad van het Noorden, dat verder nog weet te melden dat de situatie in Haarlemmermeer als voorbeeld heeft gegolden. In Haarlemmermeer zijn de bibliotheek, Centrum voor de Kunsten Pier K, Poppodium Duycker, Talentenbroedplaats Artquake, Podium voor Architectuur en Schouwburg De Meerse gefuseerd tot Cultuurgebouw Haarlemmermeer.

Het komende jaar wordt onderzocht hoe de fusie in Assen vorm moet krijgen. Zo wordt naar personeel gekeken en wie in de raad van bestuur en raad van toezicht moeten komen, aldus het Dagblad van het Noorden. Volgens Nieuws in Assen zullen bij de fusie geen banen verloren gaan.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie