HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederland Leest van start
03-11-2015
Op 1 november is de tiende editie van de campagne Nederland Leest afgetrapt met een champagneontbijt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), waarbij A.L. Snijders, de samensteller van de speciale jubileumbundel met de mooiste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur, aanwezig was.
Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het korte verhaal. A.L. Snijders, de schrijver van zkv’s (zeer korte verhalen) heeft in het kader van de campagne een speciale bundel met korte verhalen samengesteld die tijdens de maand november door de bibliotheken als cadeau wordt aangeboden aan hun leden. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de campagne verschijnt de uitgave dit jaar in dertien edities: voor elke provincie één, aangevuld met korte verhalen uit de regio en een voorwoord van de Commissaris van de Koning. Voor 4 havo/vwo-leerlingen verschijnt er een scholiereneditie, aangevuld met korte verhalen van Pepijn Lanen.

A.L. Snijders gaat voor de campagne op tournee door Nederland en bezoekt zo’n zeventien openbare bibliotheken, waar hij lezingen verzorgt. Snijders zal ook iedere zondagochtend tijdens de uitzending van De Ochtend van 4 op Radio 4 een kort verhaal voorlezen.
Scholieren worden uitgenodigd tijdens Nederland Leest mee te doen aan een schrijfwedstrijd, waarvoor tot 22 november een kort verhaal van maximaal 400 woorden ingediend kan worden. Juryvoorzitter Ernest van der Kwast verzorgt voor de winnaar een exclusieve masterclass en laat het winnende verhaal debuteren op NPO Radio 4
Ook docenten in het voortgezet onderwijs haken aan bij de campagne. Op de site van Nederland Leest is daarover meer informatie te vinden.

In het kader van Nederland Leest organiseren tal van bibliotheken uiteenlopende activiteiten. Zo werd in de Bibliotheek Arnhem een poging gedaan een nieuw wereldrecord boekendomino te vestigen, die overigens mislukte. (Zie voor een overzicht van de activiteiten hier)

De campagne wordt op vrijdag 27 november feestelijk afgesloten met het Nederland Leest Slotfeest in Rozet in Arnhem. De Bibliotheek Arnhem, een van de bewoners van Rozet, werd in 2013 verkozen tot Beste Bibliotheek van Nederland in de categorie grote bibliotheek. Tijdens het slotfeest presenteert quizmaster Philip Freriks De Slimste Literaire Mens, waarna bekendgemaakt wordt welke bibliotheek zich mag tooien met de titel de Beste Bibliotheek 2015 en wie de verkiezing van de Beste Bibliothecaris van het Jaar wint.

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Vorig jaar stond Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart centraal.

In Bibliotheekblad nr 8 is een interview met A.L. Snijders te vinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Leo Willemse
3-11-2015 15:45
 Wie er ook was, ikzelf! Een van de anonieme aanleveraars van verhalen die in de betreffende regio spelen., u weet wel, "aangedragen door medewerkers van openbare bibliotheken". Omdat al die medewerkers nergens in bv het colofon genoemd staan had ik me een weinig boos gemaakt..En met succes, want nu mocht ik bij De Ochtend van 4 aanschuiven, dankzij Lidy van het CPNB.Anders had de bibliotheekwereld geen vertegenwoordiger gehad bij de aftrap van het eigen Nederland Leest. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie