HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Erasmusprijs 2015 op 25 november uitgereikt aan Wikipedia
04-11-2015
Vertegenwoordigers van de Wikipedia Community zullen op woensdag 25 november uit handen van koning Willem-Alexander de Erasmusprijs 2015 ontvangen. Wikipedia ontvangt de prijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. Aan de Erasmusprijs is een geldbedrag verbonden van 150.000 euro.
De Stichting Praemium Erasmianum, die de Erasmusprijs jaarlijks toekent, motiveert de keuze voor Wikipedia in een persbericht als volgt: 'Wikipedia ontvangt de prijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs wordt in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community - de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die, wereldwijd, helpen vorm te geven aan dit initiatief.'

'Ook in landen waar neutraliteit en open informatie niet vanzelfsprekend zijn, speelt Wikipedia een belangrijke rol, door kennis beschikbaar te maken waar die voorheen niet verkrijgbaar was. Met haar wereldwijde verspreiding en maatschappelijke impact doet Wikipedia recht aan het idee van één wereld in verscheidenheid. Het is een digitaal naslagwerk in verschillende talen, dat permanent in ontwikkeling is. Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden. Met deze kritische aandacht voor tekst, bronnen en vermeerdering van kennis, sluit Wikipedia goed aan bij het gedachtegoed van Erasmus, wereldburger en naamgever van de prijs,' aldus de Stichting Praemium Erasmianum.

Koning Willem-Alexander, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, zal de prijs op 25 november uitreiken aan drie jonge vertegenwoordigers van de Wikipedia Community die zich, elk op hun manier, inzetten voor een bijzonder initiatief binnen Wikipedia. Adele Vrana (Brazilië/USA) richt zich op Wikipedia Zero, een project waarbij mobiele telefonie providers in met name Afrika en Latijns-Amerika, Wikipedia gratis beschikbaar maken voor iedereen. Phoebe Ayers (USA) is ruim tien jaar als vrijwilliger betrokken bij Wikipedia. Zij houdt zich bezig met hoe Wikipedia en (wetenschappelijke) bibliotheken elkaar kunnen versterken. Lodewijk Gelauff (NL) is initiatiefnemer van Wiki Loves Monuments, een jaarlijkse fotowedstrijd rond monumenten en cultureel erfgoed. Het project is in 2010 in Nederland gestart en sindsdien wereldwijd overgenomen.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied, in Europa en daarbuiten. De bekendmaking van Wikipedia als winnaar voor deze editie was begin dit jaar.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie