HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Gelderland Zuid opent pop-up bibliotheek voor vluchtelingen
04-11-2015
Bibliotheek Gelderland Zuid opent begin november een pop-up bibliotheek in de opvanglocatie voor vluchtelingen in het Nijmeegse Heumensoord. De nadruk ligt daarbij op Arabische en Engelse boeken en prentenboeken. Het initiatief voor de pop-up bibliotheek komt van twee Syrische vluchtelingen.
De collectie van de pop-up bibliotheek bestaat deels uit afgeschreven boeken en boeken die zijn gedoneerd door particulieren en deels uit speciaal bestelde boeken. Behalve prentenboeken en boeken in het Arabisch en Engels zal de collectie ook boeken bevatten over onder andere inburgering en Nederland. Bibliotheek Gelderland Zuid deed op Facebook eind oktober een oproep om boeken te doneren voor de pop-up bibliotheek. inmiddels zijn er ruim 800 boeken verzameld, zo meldt Bibliotheek Gelderland Zuid.

Het waren de Syrische vluchtelingen Mohammad Ibraheem en Andy Mudarris, die kwamen met het idee voor de pop-up bibliotheek.  'Een hartstikke goed idee. Samen met hen hebben we vrijdag boeken opgehaald, die mensen de afgelopen tijd konden inleveren op onze locaties. Het overtrof al onze verwachtingen. Vele honderden boeken zijn ingeleverd,' aldus Wouter van Balveren, manager van de bibliotheek, tegenover de Gelderlander.

De pop-up bibliotheek biedt boeken voor ontspanning, maar ondersteunt ook de mogelijkheid tot leren en zelfontplooiing. '[We hebben ook] speciale leerboeken en materialen die goed gebruikt kunnen worden in het schooltje dat binnenkort wordt ingericht,' aldus Van Balveren tegenover De Brug Nijmegen. Daarnaast is het de bedoeling dat er tevens (taal)activiteiten georganiseerd worden. Van Balveren: 'In de pop-up bieb hebben we natuurlijk een aangepast aanbod, van Engelstalige leeskringen waarin (vertaalde) Nederlandse literatuur besproken wordt, tot sneldichten en taalspelletjes. Hiervoor werkt de bibliotheek samen met Literair Productiehuis Wintertuin.'

Het is nog steeds mogelijk Engelse en Arabische boeken te doneren bij een van de vestigingen van Bibliotheek Gelderland Zuid.

Sinds eind oktober verblijven er ongeveer 2000 vluchtelingen op de tijdelijke noodopvanglocatie van het COA op Heumensoord. De opvanglocatie heeft plek voor 3000 mensen en blijft open tot 1 juni 2016. Het tentenkamp aan de rand van Nijmegen geldt daarmee als een van de grootste opvanglocaties voor vluchtelingen in Nederland.

Zie ook het eerder op deze website verschenen artikel Wat doen bibliotheken voor vluchtelingen?


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie