HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Markiezaat verrast door voorgestelde forse bezuiniging college Bergen op Zoom
05-11-2015
Bibliotheek Het Markiezaat is overvallen door de aankondiging van het college van Bergen op Zoom 350.000 euro te willen bezuinigen op de bibliotheek, een  korting van bijna 30 procent. Er was door de bibliotheek wel op een bezuiniging gerekend, maar dat die zo hoog uitpakt komt als een schok.
Nanno Nanninga, directeur van Bibliotheek Het Markiezaat stelt in BN DeStem: ‘We krijgen bijna dertig procent minder. Dat gaat onherroepelijk gevolgen hebben voor personeel, gebouwen en collectie.’

De bibliotheek kreeg vorige week te horen dat er 350.000 euro bezuinigd moet worden op een totale subsidie van 1,3 miljoen. Het is nog onduidelijk hoe de bibliotheek de bezuiniging gaat opvangen en wat de gevolgen zullen zijn voor het personeel.

Cultuurwethouder Arjan van der Weegen (GBWP) stelt in BN DeStem dat de bibliotheek slimmer en goedkoper kan werken en dat er winst te behalen is door betere samenwerking tussen de bibliotheek en het Cultuurbedrijf. ‘Ik heb het idee dat er veel geld in stenen zit. In Bergen op Zoom huurt de bibliotheek ruimte in het Markiezenhof, maar ook nog een duur pand ernaast’, aldus de wethouder.

Ook de gemeenteraad is verrast door de aangekondigde bezuiniging. ‘We wisten dat er bezuinigd moest worden op cultuur, niet dat het volledige bedrag bij de bibliotheek wordt weggehaald,’ aldus Ad van der Wegen (PvdA), die er aan toevoegt zich af te vragen of de bibliotheek een dergelijke bezuiniging kan realiseren zonder de vestiging in Halsteren te moeten sluiten. Peter van de Ouden (GroenLinks) wijst de bezuiniging op voorhand af. ‘De bibliotheek heeft al een enorme efficiencyslag achter de rug. Het is een kleine organisatie. Wij vinden de bibliotheek een basisvoorziening. Ik vrees het einde als dit doorgaat.’ Vertegenwoordigers van CDA, BSD, Lijst Linssen en GBWP lijken minder kritisch over de bezuiniging, zo stelt BN DeStem. Het college van Bergen op Zoom bestaat op dit moment uit vertegenwoordigers van GBWP, VVD en D66.

Bibliotheekdirecteur Nanninga hoopt de politiek nog op andere gedachten te kunnen brengen. Hij heeft de gemeenteraad een brandbrief gestuurd waarin hij probeert de partijen ervan te overtuigen de bezuiniging terug te draaien.  De begroting en de voorgestelde bezuinigingen zullen op 5 en 12 november worden besproken in de raad. Een besluit wordt dan op 12 november verwacht.

In 2011 moest Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom ook al 100.000 euro bezuinigen. Dat ging toen ten koste van het filiaal aan het Zonneplein. Bibliotheek Het Markiezaat exploiteert nu nog twee vestigingen in de gemeente Bergen op Zoom: de centrale bibliotheek in Bergen op Zoom en een vestiging in het dorp Halsteren (ca 12.000 inwoners). Daarnaast verzorgt Het Markiezaat nog de bibliotheekvoorziening in de gemeenten Steenbergen (vestigingen in Steenbergen en Dinteloord) en Woensdrecht (vestigingen in Hoogerheide en Ossendrecht). Ook in Steenbergen kreeg de bibliotheek eerder al te maken met een fikse bezuiniging van 100.000 euro. ‘Daar moeten we nu nog 50.000 euro van zien op te vangen,’ aldus Nanninga in BN DeStem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie