HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Biblionet Groningen zamelt bijna 5600 boeken in voor vluchtelingen
06-11-2015
Biblionet Groningen heeft met een inzamelingsactie in de loop van oktober bijna 5600 boeken verzameld voor vluchtelingen. In het kader van deze actie hebben de Groningse bibliotheken kinderboeken uit eigen bezit gedoneerd en is het publiek opgeroepen boeken te schenken.
Biblionet Groningen zamelt bijna 5600 boeken in voor vluchtelingen
Uiteindelijk leverde de actie bijna 5600 boeken op, waaronder met name kinderboeken en Engelse en Arabische boeken. Een derde daarvan is afkomstig uit de collecties van de veertig participerende bibliotheken en twee derde werd gedoneerd door de Groningse burgers. Daarnaast zijn er nog een paar honderd knuffels en een kuub speelgoed en puzzels ingezameld. Verder heeft Biblionet via basisscholen nog veel pennen en schriftjes voor asielzoekerskinderen ingezameld. Biblionet heeft een aantal boekenkasten beschikbaar gesteld voor in de centra en op scholen, zodat de ingezamelde boeken daar een plekje kunnen krijgen.

Voor de verspreiding van de verzamelde materialen onder de zeven azc’s in de provincie zal Biblionet Groningen de bibliobus inzetten. In een persbericht stelt Biblionet daarover: ‘De actie valt samen met het einde van het bibliobustijdperk. De bibliobus houdt per 31 december op te bestaan en die heeft nog één mooie laatste taak: boeken brengen bij kinderen die het nodig hebben.’ De ‘actiebus’ zal, bij wijze van laatste, symbolische taak, in de derde en vierde week van november alle gedoneerde boeken, spellen, puzzels en de boekenkasten langsbrengen bij de zeven asielzoekerscentra in de provincie.

Volgens Biblionet Groningen sluit de actie aan bij de maatschappelijke functie van de bibliotheek en bij de vernieuwde koers van de Groningse bibliotheken: meer mensen laten meedoen in de samenleving door het stimuleren van lezen en het bestrijden van laaggeletterdheid. Onder het motto ‘van collectie naar connectie’ willen de Groningse bibliotheken meer doen dan boeken naar binnen rijden in de centra. Medewerkers van Biblionet gaan onder andere ook (in samenwerking met andere organisaties) voorlezen op locatie, bijvoorbeeld met behulp van een tolk. Biblionet ziet de actie daarmee ook als het startpunt van een meer structurele samenwerking met de azc’s.

Zie ook het artikel 'Wat doen bibliotheken voor vluchtelingen?', waarin ook aandacht voor het Groningse initiatief.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie