HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Victorine van Schaick-prijzen voor Leeszaal Rotterdam West en Eric Sieverts
12-11-2015
Vandaag zijn tijdens het KNVI-congres in Nieuwegein de Victorine van Schaick-prijzen uitgereikt. Leeszaal Rotterdam West viel twee keer in de prijzen, met de Victorine 2015 en de Victorine Initiatiefprijs. Eric Sieverts werd geëerd met de Victorine Oeuvreprijs.
Victorine van Schaick-prijzen voor Leeszaal Rotterdam West en Eric Sieverts
Leeszaal Rotterdam West ontvangt de Victorine van Schaick-initiatiefprijs 2015 ter grootte van 1500 euro omdat het volgens de jury een levend sociaal experiment is waarvan bibliotheken veel kunnen leren. 'Zo kunnen we ervan leren dat volksverheffing beter van onderop kan komen dan van bovenaf. (...)  We kunnen leren dat je niet moet zorgen voor lezingen (het aanbod) maar voor publiek. Het zijn mensen die de samenleving maken, niet de subsidie en sociale programma’s van gemeenten, niet de budgetten van zorgverzekeraars en en niet de regelgeving van het ministerie,' aldus het juryrapport.

Ook met de Victorine 2015 (2000 euro en Victorine van Schaickpenning), de belangrijkste prijs, voor de beste publicatie op het vakgebied, valt Leeszaal Rotterdam West in de prijzen. Initiatiefnemers Maurice Specht en Joke van der Zwaard worden door de jury geroemd vanwege hun boek De uitvinding van de Leeszaal. Collectieve tactieken en culturele uitwisselingen. De jury stelt over het boek onder andere: 'Het goede van het boek is dat allesbehalve een zelffelicitatie is van een succesvolle poging om sociale betrokkenheid te organiseren in een leeszaal. Nee, de auteurs doen stukje bij beetje verslag van het sociale experiment waaraan ze begonnen zonder te weten of het zou slagen en zo ja, hoe het eruit zou komen te zien. Ze maken ons deelgenoot van de toppen én de dalen, de succesmomentjes én de twijfels. Ze laten zien dat hun experiment een vorm van onderzoek is, een verkennen van mogelijkheden.'
De jury noemt de prijs 'een erkenning van het feit dat dit initiatief erin geslaagd is om nieuwe methoden voor bibliotheekwerk in de samenleving met succes uit te voeren en van het feit dat ze dit onzekere avontuur ook nog van een toegankelijke wetenschappelijke onderbouwing hebben voorzien. Het initiatief is een levend experiment dat als voorbeeld mag gelden voor de hele bibliotheekbranche.' Het boek zou volgens de jury eigenlijk in het kerstpakket van elke medewerker in het openbaar bibliotheekwerk terecht dienen te komen.

Victorine prijs
 Juryvoorzitter Frank Huysmans (l) en Eric Sieverts (r)

De Victorine Oeuvreprijs (1000 euro) gaat dit jaar naar Eric Sieverts, specialist op het gebied van information retrieval en tot zijn pensionering in 2012 werkzaam als medewerker R&D/consultant, sector Innovatie & Ontwikkeling bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht en docent bij de opleiding Media, Informatie & Communicatie (MIC), Hogeschool van Amsterdam. De jury wil Sieverts echter met name eren voor wat hij in zijn vrije tijd heeft gedaan voor zijn vakgenoten. Zo is al hij sinds de oprichting van Informatieprofessional/IP, bijna twintig jaar geleden, lid van de redactie. Hij schreef vele artikelen over vooral zoeken naar informatie en inmiddels 101 columns. Verder is Sieverts ook alweer ruim tien jaar redacteur van het Handboek Informatiewetenschap. Daarnaast organiseert hij al een hele tijd de VOGIN-IP-lezing.
'Voor zijn vele verdiensten als altijd enthousiaste kennisdeler voor ons vakgebied kennen we een Victorine van Schaick-oeuvreprijs toe van 1000 euro aan Eric Sieverts, in de hoop dat hij nog vele jaren zijn kennis en enthousiasme met ons zal blijven delen,' aldus de jury in het juryrapport.

De Victorine Scriptieprijs is dit jaar niet uitgereikt. De jury ontving dit jaar slechts twee inzendingen, die weliswaar van een behoorlijk hoog niveau waren, maar waaraan volgens de jury toch ook iets wezenlijks ontbrak.

Foto's: Mark Deckers


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie