HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Oosterhout feestelijk geopend
29-11-2015
Vandaag is de nieuwe Bibliotheek Oosterhout geopend in Gebouw de Bussel. De opening van het gebouw wordt gevierd met een feestelijke openingsweek die duurt tot en met zaterdag 5 december.
In Gebouw De Bussel hebben behalve de bibliotheek, een vestiging van Theek 5, ook Theater de Bussel en de VVV Oosterhout onderdak gevonden. De drie instellingen organiseren gezamenlijk de openingsweek met verschillende culturele activiteiten. (Voor een overzicht van de activiteiten zie de speciale openingskrant.) Ook worden er rondleidingen georganiseerd waarbij bezoekers een kijkje kunnen nemen achter de schermen van de bibliotheek en het theater. Het nieuwe onderkomen is tot stand gekomen na grondige renovatie van het bestaande theater, in combinatie met gedeeltelijke nieuwbouw.

De nieuwe bibliotheek is ontworpen door Aat Vos. (Voor foto's van de nieuwe bibliotheek, zie het fotoalbum op de website van BN/De Stem) Vos omschrijft de bibliotheek in BN/De Stem als een 'combinatie van een vintage bibliotheek, koffieketen Starbucks en een hotellobby'. De bibliotheek bestrijkt twee verdiepingen, die niet alleen onderdak bieden aan de collectie van vijftigduizend boeken, maar ook aan zithoeken, een leescafé, cursusruimte, werkplekken, een striphoek en een filmlounge. Een prop master heeft verspreid in de bibliotheek verschillende objecten geplaatst als 'sfeermakers' en 'herkenningspunten', zoals een racefiets, de Pink Panther, een vijf meter groot konijn, de raket van Kuifje, een platenspeler en een paar laarzen, zo stelt Vos, die de bibliotheek karakteriseert als een 'belevenisbibliotheek',  een verblijfsplek die de huiskamer van de stad moet worden.
Theo Peeters, directeur Theek 5, stelt over de nieuwe bibliotheek in BN/De Stem: 'Een bibliotheek heeft nog het imago van een ruimte met rijen kasten. Stoffig. Maar dat is niet meer van deze tijd. Als bieb moet je verrassen, de collectie op een aantrekkelijke manier brengen. De speelse elementen laten zien hoe leuk het is om te lezen. Anderzijds heeft het interieur, door de huiskamers en het hout, een chique en warm gevoel. Zo denk ik dat iedereen, jong en oud, zich hier op zijn gemak voelt.'

Aat Vos, die ook betrokken is bij de bouw van de nieuwe bibliotheek van Oslo stelt dat de bibliotheek in Oosterhout een soort 'mini-versie' is van de nog te bouwen bibliotheek in Oslo. 'Daar doen we het ook zo, alleen gaan we nog een stapje verder. Bouwen we complete decors.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie