HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Francine Houben wil prijzengeld Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs inzetten voor innovatieve bibliotheekprojecten
30-11-2015
Vandaag heeft architect Francine Houben uit handen van koningin Máxima de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen. De directeur van het architectenbureau Mecanoo wil de helft van het bedrag dat aan de prijs verbonden is, 150.000 euro, steken in een fonds dat de innovatie van bibliotheken gaat stimuleren.
De helft van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs dient als startkapitaal gestoken te worden in een CultuurFonds op Naam. Houben wil met deze 75.000 euro het zogeheten Eye Opener Fonds in het leven roepen, dat gericht is op 'het ondersteunen van innovatieve, creatieve projecten die tot doel hebben het culturele, economische en maatschappelijke belang van bibliotheken te stimuleren', zo vertelde ze gisteren in het radioprogramma Met het oog op morgen (interview met Houben vanaf minuut 24) In Trouw stelt ze bij wijze van toelichting nog: 'De rol van de bibliotheken in een veranderende samenleving vraagt hierom. Bibliotheken zijn er niet voor boeken, maar voor mensen op zoek naar informatie, ontwikkeling en ontmoeting'.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds zal het fonds beheren en in overleg met Francine Houben in de komende jaren geld besteden aan initiatieven die het doel van dit Eye Opener Fonds ondersteunen, zo stelt het Prins Bernhard Cultuurfonds in een persbericht (pdf)

Houben ontwierp eerder de veelgeprezen bibliotheek van Birmingham en is op dit moment betrokken bij plannen voor de verbouwing en herinrichting van de openbare bibliotheken van New York en Washington. Oorspronkelijk was de ingrijpende renovatie van de New York Public Library uitbesteed aan Norman Foster, maar zijn plannen stuitten op grote weerstand, waarna Fosters ontwerp weer in de prullenbak verdween en Houbens bureau Mecanoo in beeld kwam.

De oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt elk jaar toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Houben ontvangt de prijs onder andere omdat haar gebouwen zich volgens het Cultuurfonds kenmerken door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid.  'De gebouwen van Francine Houben worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en
die aansluit bij de lokale cultuur,' aldus het Cultuurfonds (pdf).
(Zie ook het YouTube-filmpje van het Cultuurfonds over de uitreiking van de prijs aan Francine Houben.)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Leo Willemse
3-12-2015 17:00
 Prachtig nieuws! Waar blijven de juichende commentaren? Eindelijk iemand die begrijpt waar het nu bij openbare bibliotheken om gaat.De OBA heeft haar gefeliciteerd en hoopt dat ze op het OBA Communicatieplein wil komen. 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie