HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Theo Peeters benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
03-12-2015
Theek 5-directeur Theo Peeters is gisteren bij de opening van de nieuwe bibliotheek in gebouw De Bussel in Oosterhout benoemd  tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten in de bibliotheekwereld, regionaal en nationaal. Peeters kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout.
In een persbericht van de gemeente Oosterhout wordt Theo Peeters geprezen vanwege de manier waarop hij de fusie tussen een aantal West-Brabantse bibliotheken tot stand bracht en vanwege de landelijke bestuursfuncties die hij in de loop der jaren heeft vervuld. 

'Bredanaar Theo Peeters is sinds 1988 werkzaam als directeur van de Oosterhoutse bibliotheek. In het begin van deze eeuw was hij betrokken bij de fusiegesprekken tussen een aantal West-Brabantse bibliotheken. Toen in 2005 het samengaan van de bibliotheken van Oosterhout, Dongen, Geertruidenberg, Drimmelen en Gilze-Rijen in het nieuwe Theek5 een feit werd, werd Theo Peeters directeur van deze nieuwe organisatie; een functie die hij tot op dit moment vervult. Hij is sinds de landelijke reorganisaties van de bibliotheeksector in 2001 een van de toonaangevende voorstanders geweest van de regionale samenwerking. Daarmee heeft hij het bibliotheekwerk in Noord-Brabant, maar ook op landelijk niveau een enorme dienst bewezen. Zijn zakelijke analyses en creatieve ideeën hebben collega’s over het hele land gemotiveerd om hun aanvankelijke aarzelingen bij fusies te laten varen. Hij wordt tevens geprezen wegens zijn verbindende vermogen bij de realisatie van de fusies. (...) Theo Peeters heeft Theek5 uit de stoffige bibliotheeksfeer gehaald door het doorvoeren van vernieuwingen en het organiseren van allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen. Hij heeft zich onderscheiden door regionaal en nationaal voorop te lopen bij het ingrijpende reorganisatieproces dat de bibliotheeksector sinds begin deze eeuw doormaakt. Hij staat open voor nieuwe ontwikkelingen en geniet een voortrekkersrol. Zeker als het gaat om het terugdringen van de laaggeletterdheid en het bevorderen van het literaire klimaat, met name in deze regio,' aldus het persbericht.

De gemeente Oosterhout verwijst verder onder andere naar Peeters' verdiensten als (bestuurs)lid van verschillende bibliotheekorganisaties, waaronder de Nederlandse Bibliotheekdienst (1992-2004), bestuurslid van de CPNB (1999-2002), bestuurslid van de Vereniging Openbare Bibliotheken (2003-2009), lid van de landelijke Innovatieraad Openbare Bibliotheken (2014-heden).

Theo Peeters werd in 2012 door vakgenoten met 54% van de stemmen gekozen tot  beste bibliothecaris van 2012.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie