HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB besteedt Datawarehouse opnieuw aan
08-12-2015
De Koninklijke Bibliotheek (KB) kondigt aan de bouw van het Datawarehouse opnieuw aan te zullen gaan besteden. Belangrijke reden zijn de aanhoudende operationele problemen.
De KB heeft een onafhankelijke audit laten uitvoeren op het bestaande Datawarehouse, waaruit is gebleken dat de huidige back-end (database en besturingssoftware) niet toekomstbestendig, te traag en te complex is en als gevolg daarvan onbetrouwbaar. Daarom moet de huidige back-end van het Datawarehouse worden vervangen door een meer toekomstvast platform, dat voldoet aan de eisen die de KB stelt.
Een tweede reden is dat het contract met de huidige leverancier afloopt. Gezien de contractwaarde is de KB verplicht een aanbesteding te doen, zo meldt de KB.

De geanonimiseerde data in het Datawarehouse zullen gebruikt worden voor onder andere bibliotheekonderzoek en de bibliotheekmonitor, benchmarking en marketingdoeleinden.

De aanbesteding zal op zo kort mogelijke termijn in gang worden gezet. Gedurende het aanbestedingsproces – met een verwachte duur van zes tot negen maanden - zal er meer duidelijk worden over de opleveringstermijn van het nieuwe Datawarehouse, aldus de KB.

In een FAQ (pdf) gaat de KB uitgebreider in op de praktische gevolgen van de nieuwe aanbesteding.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hans van Duijnhoven
8-12-2015 19:02
 'Daar gaan we weer!' MIljoenen euro's besteden aan de verkeerde dingen. Onze sector snakt naar een blik jonge, hoogopgeleide mensen die we 'het vak' gaan leren. Hoogopgeleide, gedreven jongelui die weten dat de bibliotheek een gouden toekomst heeft. Als ze de juiste dingen gaat doen. Daarvoor is natuurlijk een goede basis nodig. Een systeem waarin alle titels zijn opgenomen, alle leden (sorry: burgers), uitleenvoorwaarden, ebooks, digitale content e.d. En een systeem die al het logistieke gedoe feilloos regelt (uitleen, kaartverkoop, inning gelden). Zo'n systeeem bestaat al in ons land. Een systeem dat circa 75% van alle bibliotheekgebruikers kennen en gebruiken. Maar nee hoor. Om ondoorgrondelkijke redenen beginnen we aan de zoveelste poging om er top-down weer iets naast te gaan opzetten. Onverbeterlijk. Personen die zelden de krant lezen en niet weten dat grote ICT-projecten het in zich hebben om te mislukken en ruimschoots over het vastgestelde budget heen te gaan.
Wanneer breekt ergens 'daar boven' het besef door dat dit soort top-down, controle denken haaks staat op de tijdgeest. En dat de rediing van de bibliotheek niet ligt in dit soort systemen. Nee. De redding komt van bibliothecarissen die in staat zijn te doen wat onze tijd vraagt. Om dat uit te leggen geef ik drie zinnen. Broei daar maar eens op. Daarboven. En bedenk hoe je die tientallen miljoenen heel anders zou kunnen gaan inzetten. Decentraliseer. Hef jezelf op. Of om met Jan Rotmans te sopreken: 'Het draait niet om de kleilaag  Drie zinnen: 'Mensen te voeden met de dilemma's waar we voor staan', 'Volwassenen verleiden zich volwassener te gaan gedragen' en 'Wat delen we met elkaar?'

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie