HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Questum voert onderzoek uit naar toekomstvisie bibliotheekvoorziening Sint-Michielsgestel
09-12-2015
De gemeente Sint-Michielsgestel heeft Questum gevraagd om een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de bibliotheekvoorziening in de gemeente. Dit mede met het oog op forse bezuinigingen op de bibliotheek.
De gemeente Sint-Michielsgestel besloot begin dit jaar tot een korting van ruim twee ton op de bibliotheek, waardoor de subsidie terugloopt van 468.000 euro in 2016 naar 262.000 euro in 2020. Questum moet deze bezuiniging als uitgangspunt nemen bij het ontwikkelen van een toekomstvisie. Uitgangspunten van de gemeente zijn daarbij tevens een goede bibliotheekfunctie voor de jeugd en behoud van de bibliotheeklocaties, aldus de gemeente op 12 november 2015. Questum zal het rapport met de toekomstvisie midden december afleveren. Het onderwijs, de gemeenschapshuizen en andere maatschappelijke organisaties zijn betrokken bij de ontwikkeling van die visie. 'Samen met hen bepalen we welke doelgroepen en bibliotheekfuncties prioriteit hebben en in hoeverre de samenleving ingezet kan worden,' aldus de gemeente.

Marc Jabobs, directeur van Bibliotheek de Meierij, verantwoordelijk voor de bibliotheekvoorziening in Sint-Michielsgestel, liet eerder weten dat  het met een dergelijke forse bezuiniging lastig wordt de vestigingen Berlicum en Sint-Michielsgestel (beide in de gemeente Sint-Michielsgestel) open te houden.
In juni meldde wethouder Koos Loose van Sint-Michielsgestel een offerte te hebben ontvangen van een partij die stelt dat de bibliotheekvoorziening de helft goedkoper kan dan de huidige 467.000 euro. Loose stelt in juni tegenover het Brabants Dagblad: 'We hebben nu een offerte in huis van een landelijke partij – waarvan ik de naam niet noem – die aangeeft dat het de helft goedkoper kan. Maar we blijven uiteraard in gesprek met Bibliotheek De Meierij over de toekomst. Sterker nog, nu het boekenpunt in De Kei in Gemonde sluit, is al een nieuwe oplossing bedacht. In de Lambertusschool komt een schoolbieb. Dat willen we op termijn in alle tien educatieve clusters in onze gemeente.' Loose zegt verder in dezelfde krant over mogelijkheden om het bibliotheekwerk goedkoper te doen: 'Met schoolbiebs voor de jeugd, en daarnaast digitaal voor volwassenen, die een nationale bibliotheekpas kunnen gebruiken en zo digitaal kunnen lezen. Dat betekent wel dat het gewone "boeken schuiven over de toonbank" straks wellicht zal verdwijnen. Tenzij je in gemeenschapshuizen leestafels maakt met uitleenpunten.'

Bibliotheek De Meierij en fractievoorzitter Mariska Sturkenboom van de Gestelse partij DorpsGoed plaatsten in november vraagtekens bij het aangekondigde Questum-onderzoek. Jacobs stelde toen tegenover het Brabants Dagblad: 'Questum is een commercieel gerund bedrijf dat óók advies geeft. Dat kan nooit helemaal onafhankelijk. Je moet ons als bibliotheek De Meierij ook niet vragen voor een onafhankelijk onderzoek.' Volgens wethouder Loose heeft Questum de opdracht tot het opstellen van een toekomstvisie gekregen omdat het bureau de betrokken partijen kent,  op de hoogte is van de lokale situatie en weet welke vernieuwende initiatieven er zijn in de bibliotheken in Nederland. Questum heeft geen blanco opdracht. 'We willen een hoogwaardige bibliotheekfunctie voor de jeugd, en in Berlicum en Gestel volwaardige bibliotheken voor volwassenen,' aldus de wethouder.

Voor het ontwikkelen van de toekomstvisie door Questum is een bedrag van 13.300 euro beschikbaar, zo meldt het Brabants Dagblad. Het rapport zal in januari door de gemeenteraad besproken worden, met als uitgangspunt dat het nieuwe bibliotheekbeleid per 1 januari 2017 in zal gaan.

Ook in Someren en Deurne had Questum eerder een adviserende rol bij het invullen van een vernieuwde bibliotheekfunctie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie