HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jan de Waal ontvangt Victorine van Schaick-Oeuvreprijs
09-12-2015
Jan de Waal heeft vandaag tijdens het Nationale Bibliotheekcongres uit handen van Frank Huysmans, voorzitter van het bestuur van de Stichting Victorine van Schaickfonds, de Oeuvreprijs van het fonds ontvangen voor zijn jarenlange inzet als 'digitale bibliothecaris met een missie'.  Jan de Waal gaat deze week met pensioen.
Jan de Waal ontvangt Victorine van Schaick-Oeuvreprijs
In een lofrede (Word-document) bij de uitreiking van de Oeuvreprijs stelt het bestuur van de Stichting Victorine van Schaickfonds onder andere: 'Jan de Waal is het synoniem van "het digitale geweten van de openbare bibliotheken in Nederland". Als Jan zegt dat het goed is, is het ook goed. Als Jan zegt dat het beter kan, kan het ook beter. (...) Naast een geweten is Jan ook een missionaris. Hij verkondigt het digitale geloof aan analoge heidenen. Al jaren lang. (...) Met regelmaat publiceerde hij artikelen. Soms beschreef hij welke ontwikkelingen hij zag, maar vaak was zijn artikel al verpakt in een tien-punten-plan over hoe iets te realiseren. Ook was Jan niet te beroerd om in de vorm van een polemiek iets aan de kaak te stellen wat beter kon.
Een digitale bibliothecaris met een missie, dat is Jan de Waal.  Met zijn opiniestukken, zijn informatieve lezingen en zijn digitale communities heeft Jan de Waal enorm bijgedragen aan het bewustzijn van medewerkers in openbare bibliotheken over de digitale ontwikkelingen. Deels kon hij dat doen omdat hij in dienst was bij verschillende bibliotheekinstellingen, maar evenzeer deed hij dat bij nacht en ontij in zijn eigen tijd. Een guerrilla-innovator avant la lettre. Die, ook al begint vandaag officieel zijn pensioen, niet achter de geraniums zal plaatsnemen maar gewoon verder gaat met zijn missiewerk.'

Hans van Duijnhoven schreef op de website van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, waar Jan de Waal sinds de jaren tachtig in dienst was, een mooi portret over de laureaaut. 

Jan de Waal zal ook na zijn pensioen verder gaan met het delen van zijn kennis via artikelen, workshops, lezingen en via andere wegen.

Jan de Waal schreef (en schrijft) regelmatig artikelen voor Bibliotheekblad en bibliotheekblad.nl, met name voor de rubriek ICT.
 
Jan de Waal publiceert ook op zijn eigen blog Digibieb en twittert onder de naam @digibieb.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (9)

Jan de Waal
10-12-2015 01:38
 Mooie verrassing deze Oeuvreprijs. Ik wil iedereen bedanken die mij via allerlei digitale media mij het beste hebben gewenst.

Je doet gewoon je digitale ding als bibliothecaris. Ik hoop dat ik in de komende tijd, tot mijn echte pensioen met mijn 67ste en ver daar voorbij, mijn collega’s en bibliotheekgebruikers behulpzaam kan zijn bij hun digitale zaken en iedereen de mogelijkheid kan bieden om zich te digitaal te redden in de opkomende digitale samenleving. Terug naar de eenvoud en dat ook digitaal. Digibieb.nl is mijn nieuwe 24/7 uurs bibliotheek.
Aad van Tongeren/OCW
10-12-2015 11:53

Zeer verdiend. Van harte gefeliciteerd!

Frans Giebelen
10-12-2015 18:12
 Jan proficiat

ik weet zeker dat je deze prijs verdient hebt.
Geniet van je pensioen en kom eens bij me thuis langs ?
Misschien vind je nu tijd .

prificiat groetjes Frans
Conny Reijngoudt
10-12-2015 22:01
Van harte Jan. Wat een gegunde, verdiende kroon op je werk
R en J vd Veerdonk
11-12-2015 01:22
Van harte gefeliciteerd Jan. Een mooie prijs die je dubbel en dwars waard bent en verdiend hebt!
Marjan Middelkoop
11-12-2015 17:58
 Een mooi eerbetoon, Jan! Gefeliciteerd!
Nanno Nanninga
11-12-2015 20:43
 hartelijk gefeliciteerd Jan! Zeer verdiend deze prijs.
Leny Monsieurs Vermeulen
12-12-2015 18:37
proficiat Jan van Wil en Leny Monsieurs 
Albert van Santvoort
10-4-2016 12:08
 lees nu dat je bij je afscheid als bibliothecaris een 
een oeuvreprijs voor je digi-activiteiten hebt gewonnen. Jan, ik vind dat je deze prijs terecht hebt
verdiend en hoop dat je van deze aandacht kunt genieten. Tevens wens ik je na deze pensionering een fijne tijd en vele jaren in goede gezondheid toe.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie