HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB: ook plaatselijk digital only-abonnementen mogelijk
10-12-2015
Gisteren heeft Lily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB), tijdens het Nationale Bibliotheekcongres bekendgemaakt dat ook lokale openbare bibliotheken een digitale abonnementsvorm (een zogeheten digital only-abonnement) kunnen aanbieden, door de KB ‘lokaal digitaal’ genoemd.
Op 10 november maakte de KB bekend voor het landelijke digitale abonnement dat met ingang van 1 januari 2016 kan worden afgesloten via Bibliotheek.nl een tarief van 42 euro te gaan hanteren. Datzelfde tarief gaat ook gelden voor het lokale digitale abonnement dat bibliotheken aan kunnen bieden aan de klanten in hun verzorgingsgebied. De opbrengsten van deze abonnementen komen ten goede aan de bibliotheek waar het abonnement wordt afgesloten, zo stelt de KB in een persbericht. 

Het staat de lokale bibliotheken vrij om deze vorm van lidmaatschap al dan niet aan te bieden. De klant betaalt het abonnementsgeld aan de lokale bibliotheek, en dit komt die bibliotheek rechtstreeks ten goede, aldus de KB.

Bibliotheekgebruikers hebben hiermee in de toekomst de keuze uit een lokaal digitaal lidmaatschap,een digitaal lidmaatschap via Bibliotheek.nl, een traditioneel lidmaatschap van de plaatselijke fysieke bibliotheek óf een combi-lidmaatschap voor zowel de fysieke als de digitale bibliotheek.
Het aanbieden van bijvoorbeeld een e-reader binnen het lokale digitale abonnement, zoals eerder dit jaar onder andere gelanceerd door Bibliotheek Rivierenland, dient de bibliotheek af te stemmen met de KB, zo meldt de KB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Maaike
6-1-2016 16:32
Wat zijn nu daadwerkelijk de verschillen tussen een lokaal digitaal lidmaatschap en een digitaal lidmaatschap via bibliotheek?
Is er verschil in aanbod/titels of is dit hetzelfde?

 
Maaike
6-1-2016 16:39
...  via bibliotheek.nl moet het zijn

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie