HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lancering Taalkit DUTCH voor vluchtelingen
14-12-2015
Komende vrijdag, 18 december 2015, vindt in Hilversum de lancering van de Taalkit DUTCH plaats, een gratis taalpakket waarmee vluchtelingen de eerste beginselen van de Nederlandse taal kunnen leren. Komende weken wordt dan, in samenwerking met Bibliotheek Hilversum, met de taalkit een pilot uitgevoerd in de noodopvang Crailo.
Op 18 december zal Arjo Klamer, wethouder van Hilversum, met initiatiefnemers CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl, de handleiding en inlogcodes voor de leeromgeving van DUTCH overhandigen aan de eerste vluchtelingen en hun begeleider(s), waarmee het startschot wordt gegeven voor de uitrol naar andere opvangcentra en bibliotheken in het land.

De Taalkit DUTCH is een initiatief van CINOP en Stichting Expertisecentrum ETV.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek, de Bibliotheek, ProBiblio en zes andere organisaties.

De Taalkit DUTCH bestaat uit een offline en een online gedeelte. Het offline deel vindt plaats in een opvangcentrum. De vluchteling krijgt werkbladen om Nederlands te leren. Het mobieltje dient om met apps en foto’s Nederlandse woorden te leren. Met die woorden communiceert de vluchteling over praktische zaken waar hij direct mee te maken heeft, zoals mededelingen en formulieren.

Het online-gedeelte begint in een bibliotheek. De vluchteling krijgt hier een inlogcode voor de vier leerroutes op Oefenen.nl. Ze zijn gebaseerd op de populaire programma’s van Taalklas.nl en bevatten oefeningen, liedjes, video’s en spelletjes. Daarna is het altijd en overal mogelijk om zelf verder aan de slag te gaan. De digitale accounts lopen via lokale bibliotheken, die ze op hun beurt kosteloos aanvragen bij de KB.

Een handleiding voor begeleiders en vrijwilligers geeft uitleg over de methodiek en de toepassing van de Taalkit DUTCH. Zo is er een stappenplan hoe te werken met de taalkit en een overzicht van bestaand materiaal, zoals beeldwoordenboeken, apps en dergelijke.

Via de bibliotheken vinden begin 2016 speciale trainingen plaats voor begeleiders en vrijwilligers. Deze gaan onder meer in op het (alledaagse) gebruik van de Taalkit DUTCH in het opvangcentrum en de bibliotheek, zo meldt CINOP in een persbericht.

De kB meldde op 22 december dat er sinds de lancering van de taalkit al 2400 mailaccounts zijn uitgegeven aan 25 bibliotheken.

Zie ook de flyer over de taalkit (pdf).

Voor een videoverslag van de lancering van de taalkit DUTCH, zie dit filmpje.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

W.G. Furnée
18-12-2015 17:24
Wat een fantastisch initiatief. Dit komt als geroepen! De kwaliteit van de eerste taallessen zal hierdoor enorm verbeteren. Nu gebruikt ieder een eigen methode of soms helemaal geen methode. Ik wacht met spanning op de uitrol!
 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie